Sikeresen lezajlott a konferencia a jövő innovatív anyagairól

Date:
Sikeresen zajlott a MOME Innovációs Központja által első alkalommal megrendezett Future Materials konferencia! Kampuszunk 2 keynote előadásnak és 5 panelbeszélgetésnek adott otthont, 15 kiváló előadót mutatott be, és több mint 200 résztvevőt köszöntött a konferencián. A sokrétű program betekintést adott az anyaginnováció jövőjébe, egészen a nanoszálaktól a körkörös textiltervezésig.

A MOME céljai között szerepel, hogy 2030-ra az ország első karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon, az egyetem Innovációs Központja pedig társadalmunk mindennapjait érintő problémákra keres praktikus megoldásokat kutatás-fejlesztési tevékenységeken keresztül, ideértve a klímaváltozást is. Ezeknek a céloknak a jegyében szervezte meg a MOME IK a régió első, anyagkutatás- és fejlesztési témát feldolgozó konferenciáját. 

 

Konferencia és workshopok

A kétnapos esemény előadások, kerekasztal beszélgetések, kiállítások és workshopok révén kötötte össze a designereket, anyagkutatókat, az anyagipar további képviselőjét és a széles publikumot, mindent négy átfogó téma köré építve: 

  • Körülöttünk élő anyagok – Bioanyagok innovatív alkalmazása
  • Dinamikus és high-tech anyagok
  • Új anyagok iparági alkalmazásai
  • Az anyag, mint történetmesélő és kultúra

A konferencia második napján workshopok várták a résztvevőket, melyek gyakorlati lehetőséget teremtettek, hogy a résztvevők első kézből szerezzenek tapasztalatokat az innovatív anyaghasználat, és az új anyagok tervezése terén. Emellett a kétnapos rendezvény programját egy hazai tehetségek anyaginnovációs munkáit bemutató kiállítás és a Budapest Design Material Library (BDML) anyagkönyvtárának vezetett bemutatása kísérték. 

 

Az anyagkutatás jövője a MOME-n

A konferencia során bejelentettük izgalmas együttműködési kezdeményezésünket, a Conscious Textile Groupot, a nemzetközileg is elismert Nanushka-val együttműködésben. A létrejött K+F hub célja a textíliák körforgásos gyártásának és felhasználásának innovatív módjainak feltárása. Ennek részeként két nyílt pályázatot hirdettünk meg:

  • Egy, a textilhulladék minimalizálására összpontosító kutatási ösztöndíjprogram, melyre nemzetközi szinten várjuk kutatók jelentkezését;
  • Valamint egy Community Development Program a MOME közössége számára, amely a fenntartható anyagok kutatás-fejlesztésére összpontosít.

 

További részletek a konferenciáról az Index és a Portfolio cikkeiben, a MOME és a Nanushka együttműködéséről pedig a Portfolio interjújában található.

 

Fotók, videók és prezentációk: https://futurematerials.mome.hu/

A konferencia egy, az NKFI Alapból megvalósuló program volt, a Mecenatúra 2021 pályázat részeként.

More news

A Képző- és Iparművészeti Szakgimnázium kerámia szakán végzett Aruwa Írisz szeptembertől a MOME Tárgyalkotás szakán tanulhat tovább. Ő a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram első sikeres felvitelizője, aki korábban is jelentkezett az egyetem Animáció szakára, akkor sikertelenül. A program most lehetővé tette számára, hogy megtalálja azt az irányt, amelyben ő is eredményes lehet.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) rektori tisztségét augusztus 1-jétől Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár tölti be. A MOME korábbi általános rektorhelyettese kiemelten sokat tett a magyar designszakma megerősítéséért, tervezőként nemzetközi és hazai elismerések sorát tudhatja magáénak, ugyanakkor igazi, autentikus MOME-polgár, aki nemcsak diplomáit, fokozatait szerezte az egyetemen, de a képzésfejlesztési szakmai műhely vezetőjeként, tanárként is hosszú évek óta eredményesen szolgálja a közösséget.

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121