MOME Campus

„Nyitott, a fizikai és szellemi környezetével párbeszédet folytató campusszá vált Zugliget egyetemi közege."

– Fülöp József, DLA, rektor

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának megújításáról Magyarország Kormánya 2014 júliusában határozatban döntött. Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása még ebben az évben kezdetét vette az ún. Műhelyház megépítésével. A 2019-ig tartó, átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolta; a MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark fejlesztés célja, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén, és az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé, kreatíviparának szellemi központjává tegye.

A munkákat a kormányzat részéről Fürjes Balázs kiemelt budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos irányította, intézményi oldalról Fülöp József rektor és Kopek Gábor miniszterelnöki megbízott felügyelte.


A CAMPUSFEJLESZTÉS MÉRFÖLDKÖVEI

A program első szakasza egy közel 5700 m2-es, két épületet magába foglaló technológiai parkot tartalmazott. A MOME ONE (Műhelyház) 2016-ra, míg a MOME TWO (Média- és Műteremház) 2018-ra készült el. Az épületeket Csomay Zsófia és Németh Tamás (CET Budapest Kft.) tervezték. A Műhelyház mind a hagyományos, mind az innovatív tárgy- és téralkotási tevékenységeknek otthont biztosít. A Média- és Műteremház pedig tovább bővíti a gyakorlati oktatás tereit; itt kaptak helyet a kerámia- és üvegműhelyek, egy hazánkban egyedülálló, 1:1 arányú, hatalmas belmagasságú térkísérleti labor, a fotólabor és fotóstúdiók, filmstúdió, elő- és utómunkahelyiségek, illetve egy professzionális mozikörülményeket biztosító vetítőterem.  

A beruházás második szakaszában a campus területére három új épületet és két műemléki rekonstrukciót terveztek meg a pályázók. Az épületek összterülete 15 ezer m2, amelyhez egyéb kültéri funkciók valamint környezetrendezés is kapcsolódik további 14 ezer m2-en. Az egyetem által kiírt építészeti tervpályázaton a 3h Építésziroda részesült első díjban. Összesen 22 pályamű érkezett be, a győztes pályázatról többek közt olyan neves építészek döntöttek, mint Skardelli György, Finta Sándor vagy Fegyverneky Sándor; a 14 tagú zsűri elnöke pedig Fürjes Balázs volt.

Csillag Katalin és Gunther Zsolt (3h Építésziroda) vezetésével két meglévő épület került átalakításra, és három új létesítmény jött létre a Zugligeti úton. A 2018-ban már átadott TechPark mellett megjelenő friss funkciókkal és térbeli megoldásokkal vált teljessé a MOME campus, ami 2019 szeptemberében nyitotta meg kapuit. A funkcionális felosztást illetően a város felé eső kiemelt pozícióban lévő MOME UP épületében az Innovációs Központ, a könyvtár és a Doktori Iskola, a Master épületben az MA képzés és az adminisztráció, a Base épületben pedig a BA képzés kapott helyet. Az együttes központjában jött létre a MOME Ground épületrész, mely a különálló házakat és tereket egyaránt egységes campusszá szervezi. 

A campusfejlesztés egyrészt szellemiséget, másrészt a MOME klasszikus oktatási tevékenységein túlmutató aktivitásoknak is teret adó infrastruktúrát jelent. Túlmutat az egyetem falain; az egész ágazat oktatási és kutatási hátterét teremti meg. Környezettudatos, fenntartható fejlődést előtérbe helyező nemzetközi vonulatba illeszti az egyetemet, ahol a tudomány és az alkotás kreatív elegye ad válaszokat korunk legfontosabb társadalmi, gazdasági kérdéseire.

A MOME CAMPUS ÉPÜLETEI