Dr. Aczél Petra PhD, habil
egyetemi tanár, témavezető
Akadémiai Iroda
egyetemi tanár
Doktori Iskola
témavezető

Dr. Aczél Petra Katalin egyetemi tanár, kommunikációkutató, retorikus. Kutatási területe a verbális és vizuális retorika, az újmédia, a kommunikáció és a jövőkészségek. A MOME-ra 2022-ben érkezett, a MOME Akadémia területén dolgozik az egyetemi stratégiai fejlesztéseken.

Fields of education
kommunikáció
retorika
jövőképességek
Fields of research
vizuális retorika
jövőképességek
stratégiai kommunikáció

Biography

Prof. Dr. Aczél Petra egyetemi tanár. Budapesten született, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte egyetemi, majd doktori tanulmányait, 2011-ben ugyanitt habilitált a nyelvtudományok területén. A magyar felsőoktatásban 1995 óta dolgozik. Oktatója volt többek között az Eötvös Loránd Tudományegyetemnek, a Pázmány Péter Katolikus Egyetemnek, és vendégprofesszora a University of Richmondnak. Kutatási területei a verbális és vizuális retorika, a közéleti-meggyőző kommunikáció, az újmédia-kommunikáció. Ezeken a területeken összesen több mint 200 magyar és angol nyelvű tudományos-szakmai közleménye jelent meg. 
Eddig hat témavezetettje szerzett doktori fokozatot, PhD szupervízori tevékenysége folyamatos. Az MTA Kommunikáció- és Médiatudományi Állandó Osztályközi Bizottságának alelnöke, a MAB Társadalomtudományi Szakbizottságának tagja, az NMHH Médiatudományi Intézetének kutatásvezetője, az MTVA Montágh Testületének elnöke, az OKTV Magyar nyelv versenybizottságának elnöke, két nemzetközi és két magyar nyelvű tudományos folyóirat szerkesztőbizottsági tagja.
2019-ben a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetését, 2017-ben a European Award for Excellence in Teaching in the Social Sciences and Humanities (CEU) elismerését, 2015-ben a Kenneth Rice Díjat (BCE), 2006-ban a Magyar Kommunikációtudományi Társaság Sebők Tamás-díját nyerte el. Két ízben választották a félév/év legjobb tanárának a Budapesti Corvinus Egyetemen.
 

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121