Baló Dániel László
külső óraadó
Építészeti Intézet
Építőművész MA
külső óraadó

2016-ban Bene Tamással megalapította a MOME studioB-t a meglévő kísérleti műhelystúdiók folytatásaként. A stúdió a természet és az ember közötti absztrakt kapcsolatot helyezi előtérbe, és számos helyszíni projektet valósított meg Európa-szerte olyan szervezetekkel és szerveződésekkel együttműködve, mint a LAND, a Kreatív Európa program, a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa program, az NKA, a PLACCC és számos önkormányzat.

Biography

Baló Dániel László 2016-ban alapította meg Budapesten saját stúdióját Murum studio néven. Építőművészetet tanult a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen és a Lisszaboni Műszaki Egyetemen, majd MAA (cand. arch./építészeti mester) fokozattal diplomázott a Dániai Királyi Akadémián (KADK) Koppenhágában. Saját praxisának megalapítása előtt Dániel tervezett az Atelier Peter Zumthor stúdiónak (CH), csatlakozott a Pritzker-díjas spanyolországi RCR Arquitectes stúdióhoz, és dolgozott Jon Pawson londoni stúdiójának is.

Dániel a TIMBOO (2020), egy erőforrás-fejlesztési és -kezelési szervezet társalapítója, amely a helyi gazdasági rendszerek és közösségi élet fenntartására összpontosít. A kezdeményezés a bambusz termesztésével és feldolgozásával, valamint a bambuszt helyi építőanyagként hasznosító, fenntartható építészeti megoldások tervezésével és létrehozásával kapcsolatos szaktudás fejlesztésén alapul.

Stúdiója 2022-ben elnyerte a BigSEE díjat, 2020-ban pedig a Master of Light díjat a Luther-kápolna belsőépítészeti és világítástervezéséért, amelyet 2019-ben a Budapest Építészeti Nívódíjával is jutalmaztak. A stúdió megvalósult projektjei világszerte megjelentek különböző kiadványokban: FRAME magazin, DETAIL, dezeen, designboom, DOMUS magazin.

Számos alkalommal volt meghívott oktató, vendégkritikus és zsűritag nemzetközi versenyeken és díjazásokon (UIA Great Green Wall verseny, AA Visiting School Budapest, Architecture Masterprize).

Awards, recognition

BigSEE Architecture Award építészeti díj, 2022

nyertes, középületek és kereskedelmi építészet

Master of Light, 2019

Kastélydombi Luther-kápolna, szakrális tér világítása

Budapest Építészeti Nívódíja, 2019

Kastélydombi Luther-kápolna, belsőépítészet

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121