Benczik Judit
mérnöktanár, műhelyvezető
Textiltervezés BA
mérnöktanár
Divat-és textiltervezés MA
mérnöktanár
Divatműhely
műhelyvezető

Benczik Judit mérnöktanár, a TechPark Divatműhelyének vezetője. Oktató a MOME CRAFT 'Varrástechnológia', 'Couture’, 'Szabástechnika', a PreMOME Textiltervező kurzusain, a TechPark nyári gyerektáboraiban. 2018-2022 közötti a szenátus mellett működő Etikai tanács tagja.

Fields of education
divat - anyagismeret
divat - szakoktatás
divat - technológia
divat - szakelmélet és technológia

Biography

A Könnyűipari Műszaki Főiskola elvégzése (1984) után 11 évig magyar divatcégeknél modellszerkesztőként, gyártásvezetőként tevékenykedett. 1995-2016 között a buda1984-ben könnyűipari mérnöki diplomát szerzett a Könnyűipari Műszaki Főiskolán, majd ruhaipari szakos mérnöktanár végzettséget a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán, pedagógia szakos bölcsész és tanár végzettséget a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán és felnőttoktatási szakértő végzettséget a BME GTK-n. A főiskola után 11 évig különböző magyar divatcégeknél modellszerkesztőként, gyártásvezetőként tevékenykedett. 1995–2016 között a budapesti Modell Divatiskolában dolgozott. Műszaki vezetőként irányította a gyakorlati képzést, majd mérnök tanárként elméleti és gyakorlati ruhaipari tantárgyakat oktatott. Később gyakorlati oktatásvezetőként és hat évig általános igazgatóhelyettesként a ruhaipari és művészeti képzésben az elméleti-gyakorlati képzés területeinek irányítása, fejlesztése is a tevékenységei közé tartozott. 2016 októberétől dolgozik a MOME-n.
A textil szak divatspecializációs hallgatóit oktatja. 2018 júliusától a TechPark Divatműhelyének vezetője. 
2013–2020 között óraadóként, szakirányú módszertan tantárgyak oktatásával vett részt a BME GTK Műszaki Pedagógia Tanszékén a könnyűipari szakos szakoktató és mérnöktanár képzésben. 
A Textilipari Műszaki Tudományos Egyesületbe 40 éve lépett be, 2010-től az Intéző Bizottság tagjaként tevékenykedik. Az egyesület képzési andragógiai vezetője.
2002 óta vesz részt felkérésre, illetve pályázatokon keresztül tananyagfejlesztésekben. A szakmai képzés számára készült szerkesztés-modellezés tankönyv társszerzője. TÁMOP projektek keretében számos divattechnológiai szakmai tananyag fejlesztésben tevékenykedett szakértőként.
2010-ben tagja volt a Magyar Formatervezési Díj bírálóbizottságának.
Comenius és Erasmus+ multilateriális és „Fiatalok Lendületben” projektek keretében is szerzett pedagógiai, módszertani, szakmai tapasztalatokat. 
Workshopvezetőként vett részt a Fashion Design And Technology kategória szervezésében és lebonyolításában a fiatal szakemberek Budapesten megrendezett Európa-bajnokságán, a VI. EuroSkills Budapest 2018 eseményen.
2019-től a Szakma Sztár – Szakma Kiváló Tanulója országos rendezvény divatszabó kategóriájának versenybizottsági elnöke.pesti Modell Divatiskolában dolgozott, műszaki vezetőként, majd mérnöktanárként elméleti és gyakorlati ruhaipari tantárgyakat oktatott. 

Gyakorlati oktatásvezetőként és hat évig általános igazgatóhelyettesként a ruhaipari és művészeti képzésben az elméleti és gyakorlati képzés területeit irányította, fejlesztette a szakmai oktatás mellett. 2013-2019 között óraadóként részt vett a könnyűipari szakos szakoktató és mérnöktanár képzésben a BME GTK Műszaki Pedagógiai Tanszékén szakirányú módszertan elméleti és gyakorlati tantárgyak oktatásán keresztül.

A Textilipari Műszaki Tudományos Egyesületnek több mint 30 éve tagja, 2010-től Intéző Bizottsági tag.  2010-ben a Magyar Formatervezési Díj bíráló bizottság tagja volt. A Szakma Sztár, országos Szakma Kiváló Tanulója Női szabó verseny elnöke. Képzésevolúciója projektben VARRÁSTECHNOLÓGIA témákban, ill. a K:MOOC programban a DIVATTECHNOLÓGIA teljes  kurzusához készített digitális tananyagot. A VI.  EUROSKILLS BUDAPEST 2018. eseményen a FASHION DESIGN AND TECHNOLOGY kategória Workshop menedzsere. A „Szent István Nap”-i rendezvénysorozat keretében a 'Fenntarthatósági workshop program egyik lebonyolítója (2021, 2022.) Szerkesztés –modellezés tankönyv társszerzője (Benkő I.-Benczik J. (2002): Nőiruha-készítő szakrajz II. Műszaki Könyvkiadó, Bp.)
 

Professional works

a kurzus teljes tananyaga digitális változatban

Awards, recognition

Kiváló Egyesületi Munkáért díj, 2019

Textilipari Műszaki és Tudományos Egyesület

WorldSkills Europe, 2018

elismerő oklevél és aranyérem

Publications

Publication title
Szakmai tankönyv, Benkő I.-Benczik J. (2002): Nőiruha-készítő szakrajz II. Műszaki Könyvkiadó, Bp.
Benczik Judit: Alapvető ruházati cikkek alkatrészeinek technológiája
Benczik Judit: Varrástechnológiai alapok

Achievements

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121