Bényei Judit PhD
MA szakvezető, egyetemi docens
Elméleti Intézet
Design- és vizuálisművészet-tanár MA
MA szakvezető
Design- és vizuálisművészet-tanár MA
egyetemi docens
Doktori Iskola
egyetemi docens

Bényei Judit a MOME Design- és vizuálisművészet-tanár MA képzésének szakvezetője, egyetemi docens. A tanárképzés mellett tanít a Doktori Iskolában, valamint az elméleti és integrált szemléletű kurzusokban. Közreműködik hazai és nemzetközi MOME-s projektekben.

Fields of education
didaktika
nevelésszociológia
szakdolgozati szeminárium
szakmai autonómia fejlesztés
digitális múzeum
Magyar Egyetemi Filmdíj
Fields of research
mozgókép- és médiaoktatás
designpedagógia
gyermekkultúra
digitális múzeum

Biography

Oktatáskutató és oktatásfejlesztő munkája során részt vett a Mozgóképkultúra és médiaismeret köznevelési tantárgy fejlesztésében, tanárképzésében, az ezt kísérő kutatásokban, hazai és nemzetközi szakmai eseményeken. Pályája egy szakaszán a BME Információs Társadalom és Trendkutató Központjának kutató munkatársaként kutatta a technológiai fejlődés hatását az oktatás és az atipikus foglalkoztatás terén. Kolléganőjével, Ruttkay Zsófiával több mint 10 éve kutatja és oktatja a MOME-n a digitális technológiák felhasználását az informális tanulásban, elsősorban a múzeumi tudásközvetítésben, korábban az elektronikus könyv használatában. Több mint 10 évig vezetett filmklubokat a Debreceni Egyetemen és volt tagja a Magyar Mozgókép Alapítvány kuratóriumának, jelenleg a Magyar Filmtudományi Társaság Magyar Egyetemi Filmdíj projektjéhez kapcsolódóan vezet KFI kurzusokat Gyenge Zsolttal és Fábics Natáliával. Kutatóként, fejlesztőként és oktatóként rendszeresen kapcsolódik designpedagógiai programokhoz, mint pl. a Design Thinking a közoktatásban (HEAD) projekt, STEAM pedagógia, Ugrás a jövőbe! verseny.
 

Professional works

projekt partner

Publications

Publication title
Bényei Judit, Illés Anikó, Pallag Andrea, Schmidt Andrea (2020): A design, mint a problémamegoldó gondolkodás fejlesztésének lehetősége, pp. 167-176.
Bényei Judit, Lődi Virág, Pallag Andrea, Szentandrási Dóra, Széll Krisztián, Vida Péter, Illés Anikó, Schmidt Andrea (2020): Designgondolkodás az iskolában III. A DESIGNGONDOLKODÁS PEDAGÓGIÁJA, Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME), 2018
Bényei Judit, Ruttkay Zsófia: Participation within and beyond museums with the help of digital technologies (2018) pp. 213-229.
Ruttkay Zsófia, Bényei Judit: Renewal of the Museum in the Digital Epoch, In: Bast, Gerald; Carayannis, Elias G.; Campbell, David F. J. (szerk.) The Future of Museums, Springer International Publishing (2018) pp. 101-116.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121