Damla Çay PhD
Kutató
Innovációs Központ
Kutató

Damla designkutató, az adatokkal kapcsolatos emberi tapasztalatok megértése, az emberek és adatok közötti jelentőségteli interakciók designja érdekli. Fő kutatási területe az adatvizualizáció meglévő tervezési és értékelési módszereinek adaptálása, bővítése és továbbfejlesztése.

Fields of research
adatvizualizáció
data storytelling
ember-számítógép interakció

Biography

​​Dr. Damla Çay kutató és formatervező. A Koç Egyetemen szerzett PhD-fokozatot design, technológia és társadalom témakörben, ahol a tudományos szaktudást kreatív látásmóddal ötvözte, hogy elmélyedhessen az adatokkal kapcsolatos emberi tapasztalatokban. Damla doktori kutatásai az adatvizualizációk felhasználóközpontú tervezési és értékelési módszereinek finomítására összpontosítottak, ami a hatásos vizualizációk kialakításához szükséges, együttműködésen alapuló eszközök létrehozásához vezetett. Munkája kiterjedt a földrajzi adatvizualizációk nem szakemberek számára történő tervezésére, valamint az adatok összetettsége és a felhasználóbarát felületek közötti megfelelő egyensúly megteremtésére. Kutatásai az adatvizualizáció felhasználói élményeit vizsgálják, beleértve az érzékszervi és érzelmi aspektusokat is. A kutatást és a designt úgy szövi össze, hogy az adatokkal jelentőségteli emberi kapcsolatokat hozzon létre.

Awards, recognition

Data for Refugees Project – D4R Big Data Challenge Díj:

a Munka kategória győztese

City Walls of Istanbul Projekt – Anthem Díj

az Oktatás, művészet és kultúra – Kutatási projektek/publikációk kategória, Ezüstérem

Publications

Publication title
A COVID-19-térképekkel kapcsolatos felhasználói élmény megismerése távoli interjúk segítségével (angol)
Fejezet a Home Guide to Mobile Data Analytics in Refugee Scenarios című kötetben: Szezonális munkamigráció a szíriai menekültek körében és informatív városi integrációs térkép Törökországban (angol)
Mi történik a városban? – Esettanulmány a felhasználóközpontú geovizualizációs designról (angol)
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121