Drégely Imre
művésztanár
Fotográfia BA
művésztanár
Fotográfia MA
művésztanár
Photography MA angol nyelven
művésztanár

Több mint 25 éve oktat a MOME-n. Oktatási területe a Kreatív fotó tantárgy BA évfolyamokban, mentorként és témavezetőként részt vesz az MA képzésben is. Ezen kívül kurzusokat vezet szakos, intézeti és egyetemi KFI körben, elsősorban szakterületeket átfedő fotográfiai kísérletek témában. Aktuális, hallgatókkal közös komplex kutatási-alkotói terület és kurátori programok: fotóalapú Op-art, workshopok, kurzusok és a 2023-as nemzetközi kiállítás projekt.

Biography

1979-ben érettségizett a Képző-és Iparművészeti Szakközépiskolában fotó-illusztrátor szakon. Ezután több évig kameramanként dolgozott a Magyar Televíziónál, emellett a Filmtudományi Intézet és Filmarchívum fotós munkatársa volt. Később néhány évet a Műcsarnokban töltött kiállítástechnikai munkatársként. Az alkotói és alkalmazott fotográfiával a 80-as évek közepe óta foglalkozik.

1988 és 94 között az Iparművészeti Főiskola (Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) hallgatója volt a Vizuális Kommunikációs Intézetének fotó-alkalmazott grafika szakán.
1992-ben főiskolai, 1994-ben mesterképzős egyetemi diplomával végzett.
1992-94-ben Pécsi József fotográfiai ösztöndíjas volt.
1994 óta tagja a Magyar Fotóművészek Szövetségének és a MAOE-nek.
1997-től a felvételi előkészítő tanfolyamon (később PreMome), majd 1998-tól óraadó tanárként oktatott az osztatlan képzésben, az akkori Tervezőképző Intézet / Vizuális Kommunikáció Tanszék fotó szakán.
1999 óta tanít főállásban. 
2007-ben kapott Balogh Rudolf-díjat.
A 2010-es Esztergomi Fotóbiennálén elnyerte Esztergom város díját.

1984-től szerepel kiállításokon és részt vesz a fotográfiai közéletben. 1988-ban tagja lett a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, majd több, a fotó progresszív vonulatát képviselő fotográfiai csoportnak  (Egyesült Képek Egyesület, Első Alkotócsoport, +Műhely…)
Rendszeresen szerepel nemzetközi kiállításokon és publikációkban, eddig többek között Pozsonyban, Berlinben, Bécsben, Lisszabonban, Tallinban, New Yorkban, Párizsban, Moszkvában, Varsóban, valamint művészeti fesztiválokon/vásárokon a Bolt Fotóművészeti Galéria, Art+Text Budapest Galéria, Artphoto Galéria, Nessim Galéria képviseletében.

Önálló kiállítási anyaggal, a hazai galériákon kívül Londonban, a Hungarian Cultural Centre-ben szerepelt („Photomatrix”, 2008), majd 2019-ben Berlinben (Deim Balázzsal közösen) a „Galaxien Unser Alltags” kiállítással a Collegium Hungaricum Berlinben.
Az utóbbi években mesterkurzusokkal vesz részt az ArtBázis Fotófalu rendezvényein, és bekapcsolódott az Artér Művészeti Egyesület munkájába. Alapító tagja a Kvartér Fotóművészeti Csoportnak (2019).
 

Professional works

Awards, recognition

Balogh Rudolf-díj, 2007

Achievements

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121