Haba Péter PhD
egyetemi docens, témavezető
Designkultúra BA
egyetemi docens
Designelmélet MA
egyetemi docens
Doktori Iskola
témavezető

2009 óta tanít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen: az első években az Elméleti Intézet meghívott óraadójaként, később az Elméleti Intézet adjunktusaként vett részt több képzési programban is. 2020 és 2022 között a designkultúra BA szak vezetője volt. 2022-ben kapta meg docensi kinevezését.

Fields of education
építészettörténet
designtörténet
építészetelmélet
a kortárs építészet és design jelenségei
kutatásmódszertan
Fields of research
20. századi építészet

Biography

2004-ben diplomázott az Eötvös Loránd Tudományegyetem művészettörténet szakán. Szakmai érdeklődése már egyetemi tanulmányai idején a XX. századi és kortárs építészet felé fordult. Ebben a tekintetben alapvető jelentőségű volt mindaz a tapasztalat, amelyet 2001 és 2006 között az Új Magyar Építőművészet szerkesztőjeként, majd az Építészfórum.hu állandó munkatársaként szerzett.

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Csonka Pál Doktori Iskolájában szerzett PhD-fokozatot 2017-ben. 2021-ben elnyerte a Magyar Tudományos Akadémia Művészettörténeti Tudományos Bizottsága Opus Mirabile-elismerését a „Magyar ipari építészet 1945–1970” című könyvéért, amelyet a doktori disszertációja alapján, annak jelentős mértékű továbbfejlesztésével, bővítésével írt meg.

Hazai és nemzetközi tudományos publikációi nagyrészt az 1950–1960-as évek magyarországi építészetével foglalkoznak, oktatóként elsősorban építészet- és designtörténeti, építészetelméleti, kutatásmódszertani témájú, illetve a kortárs design és építészet jelenségeiben elmélyedő kurzusokat, szemináriumokat tart.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121