Hartmann Gergely
doktorandusz, óraadó
Elméleti Intézet
Designkultúra BA
óraadó
Építőművészet BA
óraadó
Építőművész MA
óraadó
Doktori Iskola
doktorandusz

Hartmann Gergely a MOME Elméleti Intézet, valamint az Építészeti Intézet óraadó oktatója. Előadásainak és szemináriumainak fókuszai: építészettörténet, építészeti írás, valamint egyéb, 20. és 21. századi építészeti témák. 2018-ban nyert felvételt a MOME Doktori Iskola PhD képzésére, ahol 2022-ben abszolutóriumot szerzett.

Fields of education
építészettörténet
építészeti írás
építészeti tekhné
egyházak építészete
Fields of research
20. századi építészettörténet
építészetelmélet
építészeti írás
egyházak építészete

Biography

2012-ben szerzett építészmérnöki diplomát a BME Építészmérnöki Karán. Építészirodai tervezői tevékenysége mellett rendszeresen jelennek meg tudományos publikációi, épületkritikái, fordításai, oktat, rendez és tervez kiállításokat, részt vesz konferenciákon és egyéb szakmai, valamint szakmaközéleti folyamatokban. Kiemelt kutatási területe a hazai és nemzetközi 20. századi építészettörténet, azon belül is elsősorban az 1945–1990 közötti időszak. Emellett fokozott érdeklődéssel fordul a keresztény egyházi építészet jelene és története felé. 
Legutóbbi jelentős nyomtatott publikációja a Salgótarján Modern Építészete 1945–1990 című építészeti kalauz 2022-ből. Az online térben szerzője és szerkesztője például a Modern Győr weboldalnak, a Budapest Legenda térképes adatbázisnak pedig alapító kurátora.
2018 óta a MOME Doktori Iskola PhD kutatója, ahol 2022-ben abszolutóriumot szerzett. Dr. Ferkai András témavezetése mellett készülő disszertációjának témája a Győri Tervező Vállalat története.
2016–2018 között a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskola, majd 2019 óta a MOME Elméleti Intézet, valamint a MOME Építészeti Intézet óraadó oktatója. Jelenleg három állandó, és egy félévenként változó szabadon választható tantárgyat visz az Egyetemen. 2022-ben meghívást kapott, hogy bekapcsolódjon a BME Doktori Iskola oktatási tevékenységébe.
Kutatói és elméleti munkásságát 2019-ben Ezüst Ácsceruza, valamint Molnár Péter-díjjal is elismerték.

Professional works

Awards, recognition

Ezüst Ácsceruza-díj

Molnár Péter-díj

Publications

Publication title
Hartmann Gergely: Salgótarján modern építészete 1945-1990. Kedves László Könyvműhelye, Budapest, 2022
Reuse, rekonstrukció vagy bontás? 1945 utáni modern épületek sorsa a műemlék-védelem körein kívül és belül tanulmány, Építés- Építészettudomány. 50. évf. (2022) 1-2. 169–207.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121