Kemény Péter DLA
egyetemi adjunktus, témavezető
Tárgyalkotás BA
egyetemi adjunktus
Kerámiatervezés MA
egyetemi adjunktus
Doktori Iskola
témavezető

A budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen tanít több mint 23 éve kerámiatervezést és gyakorlati kivitelezést. Ott volt diák is, imádta ezt az időszakot. Hallgatóként épített fatüzes kemencéket, mestereitől megtanulta ezeket használni is. Ezen élmények és ismeretek továbbadásának szándékával több mint 15 éve szervez különböző helyszíneken – a szépemlékű Siklóson, Verőcén, valamint a töretlenül aktív kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban – fatüzes égetéseket hallgatóinak. Meggyőződése, hogy ezeket a tradicionális égetési technikákat ma is a high-tech kategóriába kell sorolnunk, és a tudást át kell adnia az egyetemi hallgatóknak.

Fields of education
kerámia
tervezés
Fields of research
tradicionális és kortárs technikák ötvözése

Biography

Budapesten született, a Kisképző kerámia szakának elvégzése után felvételt nyert a MIE (most MOME) egyetemre. Rendkívül izgalmas és élményekkel teli éveket töltött el itt. A mesteriskola másfél évét a kecskeméti Nemzetközi Kerámia Stúdióban végezte el, nem kevés tapasztalatot és tudást szerezve. Szakrális témájú plasztikákkal és tradicionális, ázsiai eredetű edények és plasztikai tartalmaik továbbgondolásával foglalkozik, munkái BrutalceramicS márkanéven jelennek meg.
Évente számos csoportos kiállításon jelent meg külföldön és hazánkban. 2011-ben különdíjas volt a Nemzetközi Szilikátművészeti Triennálén, 2012-ben elnyerte a Ferenczy Noémi-díjat, utolsó egyéni kiállítása 2019-ben volt.

A munkáiról:
Mindig többféle dolgot csinált hol egyszerre, hol egymás után, sokszor átfedésben. Jelenleg két, látszólag egymástól távol eső területen igyekszik tárgyakat létrehozni. Szakrális témájú munkáinak, amelyek a „látkép töredék” nevet viselik, hosszú előzményük van, egészen a diplomájáig nyúlnak vissza.
Ezek mellett a BrutalceramicS brand edényeit, tárgyait készíti – ez egy nagyszerű, nagyjából 12 évvel ezelőtt megkezdett, roppant tanulságos kitérő, amelyben igyekszik alázattal és tisztelettel fordulni egy általa oly nagyra tartott, ugyanakkor szinte megfejthetetlen távol-keleti kultúra felé. Ennek a vidám, de koncentrált munkának jelenlegi, már személyében átszűrt, továbbgondolt tárgyait készíti. Ezekben a tárgyakban szándéka szerint már egyfajta saját, önálló nyelven kifejezett tisztelet kíván megmutatkozni a távol-keleti szemlélet és kerámiáról való gondolkodás irányában. Sajátosan, a BrutalceramicS nyelvén megfogalmazva.
A két terület valójában nem áll messze egymástól… sőt…

Awards, recognition

Ferenczy Noémi-díj, 2012

Achievements

Nemzetközi Kerámia Stúdió Kecskeméti Kortárs Művészeti Műhelyek

kuratóriumi tag

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121