Lakner Antal
egyetemi docens
Tervezőgrafika MA
egyetemi docens

1992-ben diplomázott MKE-n, 2007-15 között a BME óraadó oktatója, 2015-18 között a MOME Doktori Iskola hallgatója volt, 2014-20 között óraadó majd egyetemi adjunktus, 2021-től a MOME Tervezőgrafika szakvezetője, 2022-től a MOME egyetemi docense.

Fields of education
tervezőgrafika
Fields of research
konceptuális művészet
konceptuális design
térelméletek
designkultúra
fenomenológia
köztéri művészet

Biography

Lakner Antal Munkácsy-díjas, Perika díjas képzőművész, a Téreltérítés Munkacsoport alapítója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem egyetemi docense. Valóság és fikció határterületén működő, konceptuális alkotásaival, projektjeivel – INERS sorozat, Art Mobile, Casa Activa, Izlandi Hadsereg, Bundesberg Berlin, Metro Istanbul, UGAR –, részben a képzőművészetet integrálja a mindennapi környezetbe, részben az intézményi környezet átalakításával kérdőjelezi meg a hagyományos műtárgy-felfogást és a befogadói rituálékat.
Művei az Egyesült Államoktól Japánig számos önálló és csoportos kiállításon szerepeltek, többek közt a Velencei Biennálén, az Isztambuli Biennálén, a São Paulo-i Biennálén és a 4. Manifestán. Munkásságát Magyarországon a Workstation kiállítás (Ludwig Múzeum, 2012-2013) és az azonos című katalógus mutatta be legátfogóbban.

Awards, recognition

Munkácsy-díj, 2008

Perika díj, 2022

Le Recollets- Grant by Direction des Affaires Culturelles, Mairie de Paris

Achievements

Ludwig Muzeum Budapest, 2012

Glassyard Galéria, Budapest, 2019

XLIX. Velencei Biennale, Magyar Pavilon, INERS, 2001

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121