Mary Karyda PhD
Data Storytelling Hub vezető
Innovációs Központ
Data Storytelling Hub vezető

Mary nemrég csatlakozott a MOME Innovációs Központhoz a Data Storytelling Hub vezető kutatójaként. Eredeti álláspontot képvisel azzal kapcsolatban, hogyan kerülhet a művészet és a design az adatvezérelt rugalmasság tervezésének középpontjába.

Fields of education
designkutatás
Fields of research
ember-számítógép interakció

Biography

Mary az ember-számítógép interakció (HCI) designkutatója. Annak tervezése és tanulmányozása érdekli, hogy az adatvezérelt design miként formálhatja a különböző közönségek tudományos információkkal való kapcsolatát a fenntarthatóbb jövő kialakítása érdekében. Andrés Lucero irányításával az Aalto Egyetem formatervezési tanszékén szerzett PhD-fokozatot az ember-számítógép interakció témájában. Doktori tanulmányai előtt egy EU által finanszírozott, Danielle Wilde professzor által felügyelt projektben vett részt, amelynek témája a városi élelmezési rendszer átalakításának elősegítése volt innovatív Living Labek (élő laboratóriumok) megvalósításával. Munkái olyan lektorált kiadványokban jelentek meg, mint az ACM CHI, a DIS, a MUM és az IEEE. Jelenlegi kutatásainak középpontjában az értelmes adatreprezentációk a változásért (mrFc) téma áll. A kifejezés azt az elképzelést foglalja magában, hogy ahhoz, hogy az adatok reprezentációja átalakító erejű legyen, a tervezésbe és a megvalósításba be kell vonni különböző közönségeket, és az adatok reprezentációját a mindennapi élet szerves részeként kell felfogni. Az mrFc központi eleme a data storytelling és az adatműveltségre való törekvés, mivel ezek kulcsfontosságú tényezők az éghajlatváltozás hatásainak emberi szempontokra történő lefordításában, valamint abban, hogy az adatok a nem szakértők számára átélhetőbbé és hasznosíthatóbbá váljanak.

Awards, recognition

Legjobb projekt díj a UBISS nyári egyetemen

Kritikai döntéshozatal workshop: Design az aktivizmusért

International Conference on Mobile and Ubiquitous Multimedia, 2020

elismerő oklevél

E-food Conference, 2022

Legjobb tanulmány

Publications

Publication title
M. Karyda, D. Wilde and M. G. Kjærsgaard, "Narrative Physicalization: Supporting Interactive Engagement With Personal Data," in IEEE Computer Graphics and Applications, vol. 41, no. 1, pp. 74-86, 1 Jan.-Feb. 2021 (angol)
MUM '20: Proceedings of the 19th International Conference on Mobile and Ubiquitous MultimediaNovember 2020 Pages 191–200 (angol)
J. Buur, M. Karyda, M. G. Kjærsgaard, J. Sorenson, A. Ö. Ağça, and M. Antonelli. 2023. A Collection of Tangible Theory Instruments for Design Anthropology. In Proceedings of TEI '23. New York, NY, USA, Article 28, 1–12. (angol)
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121