Simon Péter Bence DLA
egyetemi adjunktus
Tervezőgrafika BA
egyetemi adjunktus

Simon Péter Bence a Tervezőgrafika BA szak adjunktusa, a Tipográfia elméletének felelőse, a gyakorlati kurzusok kapcsán felmerülő tipográfiai szemléletet erősítő oktató. Jelenleg a Tervezőgrafika MA szak megbízott vezetője.

Fields of education
tipográfia elmélet
tervezőgrafika
Fields of research
kísérleti tipográfia
konkrét költészet

Biography

Budapesten élő tervezőgrafikus művész.  A Magyar Képzőművészeti Egyetem Tervezőgrafika Szakán diplomázott (2004), ekkor pedagógiai oklevelet is szerzett.

1997-től kezdve, független grafikusként, különböző tervezőgrafikai munkái jelentek meg szinte minden nyomtatott alkalmazási területen. Az utóbbi években egyre gyakrabban kulturális területről érkező megrendelői igényekkel találkozott egyedi, tipográfiai fókuszú tervezői attitűdje.

Doktori kutatása és alkotásai is a kép és betű határvidékére vezették. Kísérleti tipográfia (konkrét költészet) területén végzett autonóm irányú munkáiban a verbalitás, képalkotás és tipográfia metszéspontjait analizálja. Munkáit nem lehet rögtön értelmezni; megállítanak, elgondolkodtatnak.

Több nemzetközi szakmai szimpózium előadója és résztvevője (pl. az osztrák XX+2 tga szimpózium, a lengyel Wroclaw Type Forum vagy a cseh Brno Biennale), rangos magyar és nemzetközi szakmai díjak birtokosa (mint pl. El Lisszickij 130 nemzetközi pályázat művészkönyv kateg. első helyezése, a perui Posterists in the World pályázat tipográfia kateg. első helyezése, a budapesti Posterfest 3. nemzetközi pályázat első helyezése, a moszkvai Golden Bee Global Biennale kétszeres Shortlistese, a new yorki Graphis résztvevője, az Országos Tervezőgrafikai Biennálé fődíjasa, Aranyarajzszög díjas), folyamatosan jelen van a világ számos tervezőgrafikai, plakátművészeti szemléin.

Alkotói, kutatói és alkalmazott grafikai szerpein túl húsz éve elkötelezetten oktat tervezőgrafikát.

Awards, recognition

Posterists in the World, Peru, 2022

Tipográfia kategória, 1. helyezés

EL130, International Poster Competition, 2022

Professzionális könyv kategória, 1. helyezés

Posterfest 3., Budapest, 2022

Magyar professzionális tervező kategória, 1. helyezés

Publications

Publication title
Slanted 40 Experimental type, Németország, 2022
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121