Tomcsányi Dóra
művésztanár
Textiltervezés BA
művésztanár
Divat-és textiltervezés MA
művésztanár

Dóri 2013-ban szerzett mesterdiplomát a MOME divattervező szakirányán. 2018 óta a Design Intézet oktatója, 2021-től pedig a Doktori Iskola hallgatója. Az intézményben szakmai kollekciótervezést és kollekciófejlesztést tanít a fenntarthatóság és az egyéni tervezői hang fontosságát hangsúlyozva.

Fields of education
divat- és textiltervezés
Fields of research
future traditions – nemzeti identitás és mintavilág

Biography

Dórit gyermekkora óta egyfajta predesztináció vezérelte. Képzőművészet, design, karakteres textilek és minták – ezek az első emlékei, első és legfontosabb „bevésődései”. E vonzalom Dórit a MOME divattervező szakirányáig vezette. Saját márkáját, a TOMCSANYI-t már a mesterdiploma megszerzése előtt egy évvel útnak indította, mert a blogok és magazinok munkája iránti érdeklődése egyértelművé tette számára: a tervezéseiben rejlő világokat érdemes még szélesebb körben megismertetnie egy márka létrehozásával.
Dóri őszi/téli kollekciója 2014-ben Magyar Formatervezési Díjat nyert, továbbá a zsűri döntése alapján további három munkája kapott kiállítási jogot is.
A TOMCSANYI kortárs női divatmárka egyik alappillére és motívuma a jellegzetes digitális mintavilág megjelenítése. A márka első tíz évében a kollekciókat ihlető inspirációk főként a szocializmus évtizedeinek vizuális világára utaló, annak tárgyi és építészeti kultúrájába történő egyfajta elvágyódás köré épültek. A 2023-as őszi/téli kollekcióval azonban a márka új útra lépett, és a hangsúly a posztszocialista Kelet-Európáról a nemzeti, népi mintákon és szimbolikus elemeken keresztül megnyilvánuló magyar identitás felé tolódott el, szorosan kapcsolódva Dóri doktori kutatásához. A Doktori Iskola hallgatójaként Dóri azt igyekszik saját márkájának segítségével is feltérképezni, hogyan lehet egy magyar identitást leíró mintakollekciót készíteni, figyelembe véve a nemzeti örökségeket és a hagyományos magyarságszimbólumokat.

Professional works

Awards, recognition

Magyar Formatervezési Díj, 2014

Az év divattervezője, 2018

Glamour Women of The Year

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121