Vargha Balázs habil.
MA szakfelelős, egyetemi docens, intézetigazgató, témavezető tanár
Média Intézet
intézetigazgató
Tervezőgrafika MA
MA szakfelelős
Tervezőgrafika MA
egyetemi docens
Doktori Iskola
témavezető tanár

1987-től az Iparművészeti Főiskola (MOME) hallgatója, MA diplomáját 1993-ban szerezte a Mesterképző Intézetben. 2008-tól a Tervezőgrafika Tanszék oktatója, 2015-től tanszékvezetője. 2020-tól egyetemi docens, 2021-ben habilitált. Jelenleg a Média Intézet igazgatója, a szenátus tagja.

Fields of education
konceptuális tervezés és kutatás
Fields of research
szociális design
heraldika

Biography

Pályája az 1990-es évek közepén indult, mely a rendszerváltást követő évek társadalmi, kulturális boomjának, egyben a magyar kreatívipar kibontakozásának első, izgalmas időszaka volt. 

2000-ben tibetológus társával alapítja meg a Stalker Studiót, mely a kétezres évek első évtizedének meghatározó hazai grafikai alkotóműhelyévé válik. Pályájának ezt az időszakát a vizuálisidentitás-kutatási és -fejlesztési fókusz határozza meg. Olyan intézmények arculatfejlesztési programjának művészeti vezetője, mint a Magyar Televízió, a Magyar Állami Operaház, a Budapesti Design Hét, a Magyar Nemzeti Galéria, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem vagy az MKB Bank. Komplex designmódszertani innováció, valamint a vizuális design újfajta szemléletformáló hatásainak vizsgálata jellemzi ezt a korszakát. 

2008-ban tér vissza oktatóként a MOME-ra, ettől kezdve alkotói tevékenységének súlypontjává egyre inkább a könyvtervezés válik. Számos építészeti témájú könyv tipográfiai megformálása fűződik a nevéhez, többek közt a Molnár Farkas, Bán Ferenc, Golda János, vagy Reimholz Péter munkásságáról készült monográfiák. 

Pályáját aktív szakmai közéleti szerepvállalás kíséri. Szervezeti tagságai (MAOE, MKISZ, ART) mellett rendszeresen részt vesz szakmai zsűrik, kuratóriumok munkájában (Magyar Formatervezési Díj, Moholy-Nagy Formatervezési Ösztöndíj, Arany Rajzszög Díj). Tagja a MAB Művészeti Bizottságának. 

Publikációs tevékenységéhez fűződik az általa szerkesztett Embléma.hu és Plakát.hu szakkönyvek kiadása. 

Alkotó tevékenységét számos szakmai díj ismeri el, többek közt Ferenczy Noémi-díj, Magyar Formatervezési Díj, Arany Rajzszög, Szép Magyar Könyv Díj, Epica díj.

Awards, recognition

Ferenczy Noémi-díj

Magyar Formatervezési Díj

Arany Rajzszög Díj

Publications

Publication title
Embléma.hu – Emblématervezés Magyarországon 1989–2004
Open
Plakát.hu – Plakáttervezés Magyarországon 1989–2006
Open
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121