VII. Nemzetközi Textilművészeti Triennálé | Augusztus 28-ig a Szombathelyi Képtárban látogatható

2021. augusztus 28. Szombathelyi Képtár, 9700 Szombathely, Rákóczi Ferenc u. 12.

A Kulturális Alapítvány a Textilművészetért és a Savaria MHV Múzeum Szombathelyi Képtár összefogásában megvalósuló kiállítás a kortárs textilművészet jelenét mutatja be. 

A nagy múltú, három évente megrendezésre kerülő tárlat az elismert magyar és nemzetközi textil-és öltözéktervező művészek legjobbjait vonultatja fel, bemutatva a legújabb műveket, trendeket a Fal-és Tértextil, a Textildesign, a Miniatűrtextil, a Zászló és a Szalag kategóriákban.

Az idei Triennálé témája a SODRÁS, amelyre olyan műveket vártak, amik ezt a témát, fogalmat, élethelyzetet, jelenséget járják körül, valamilyen módon kapcsolódnak hozzá, alapanyag és technikai megkötés nélkül.

Az eseményt végül 219 műalkotásból rendezték meg, ezeket pályázat útján neves kortárs művészekből és művészettörténészekből álló szakmai zsűri választott ki, melynek tagja többek közt Harmati Hedvig DLA habil. textilművész, a Doktori Iskola vezetője, Divat- és textiltervezés MA szakfelelős.

A Triennálé az esemény támogatói - mint például a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, a Magyar Képzőművészek és Iparművészek szövetsége, vagy a Nagano Goro japán textilművész - által felajánlott díjakkal jutalmazza az alkotókat kategóriák szerint, így háromévente összesen 14 díj kerül kiosztásra.

A pályázaton két MOME-s alumni is eredményesen szerepelt: az ÉLETEM FONALA című térobjektjével Fülöp Tünde alumnánk elnyerte a MANK - Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. díját Fal- és Tértextil kategóriában, valamint FEEL című térobjektjével Berecz Vanda alumnánk hozta el a Magyar Formatervezési Tanács Irodájának díját. 

 

Publikálva: 2021-06-30 20:47:00

Hírek