Moholy-Nagy 125 - A Jövő Fénye / Light of Future

Moholy-Nagy 125 Audiovizuális megemlékezés: 2020. július. 20. 
Moholy-Nagy 125 Szimpózium és kísérő rendezvények: 2020. november

125 évvel ezelőtt 1895. július 20-án született Moholy-Nagy László, egyetemünk névadója, továbbá idén ünnepeljük a MOME fennállásának 140. évfordulóját is. Ezt ünnepelve, nagyszabású megemlékezés-sorozatot szervezünk, melynek a tervek szerint két fő irányultsága lesz. 

Az egyik, egy a hazai lineáris- és online médiafelületeken, a social mediában, valamint a külföldi magyar kultúrintézetek felületein megjelenő -, Moholy-Nagy művészetét, és annak a világra gyakorolt hatását ismertető audiovizuális tartalom. A megemlékezést rövid, 1-3 perces videoüzenetek és 30 másodperces spotok vezetik fel, amelyek Moholy-Nagy születésének évfordulóján bemutatott, több megszólalót felvonultató riportfilmben csúcsosodnak ki. A megszólalók között olyan művészek, művészettörténészek, közéleti személyiségek szerepelnek, akik vagy kapcsolódnak az egyetemhez, vagy alkotói és/vagy kutatói tevékenységük okán hiteles üzenetet közvetítenek Moholy-Nagy Lászlóról: Maurer Dóra, Bolygó Bálint, Waliczky Tamás, Orosz István, Kudász Gábor Arion, Csillag Katalin – Gunther Zsolt, Passuth Krisztina, Botár Olivér, Spengler Katalin, Winkler Nóra, Fabényi Júlia, Gerendai Károly és még sokan mások.

Az audiovizuális tartalomcsomag részeként Moholymotion címmel egy 125 másodperces animáció készítésén is dolgozunk, mely magyar és angol nyelvű narrációval mutatja be Moholy életútját Bácsborsódtól Chicagóig. Mindezeket egy microsite támogatja, ahol egyéb érdekes, Moholyhoz kapcsolódó tartalmakat, információkat is közzétesszük. A tartalom elhelyezésre kerül a mome.hu weboldalon is.

A megemlékezéssorozat másik fő irányultsága egy szimpózium, melyet a nemzetközi járványügyi helyzet függvényében tervezünk az idei Moholy-Nagy-díj átadásához igazítva megvalósítani.  

A projekt célja, hogy az évfordulók apropóján az egyetem felhívja a szakmai, és a szélesebb nagyközönség figyelmét a világhírű, iskolateremtő művészre és a nagy múltú művészeti felsőoktatási intézményre. 

Stáb

A projekt ötletgazdája és vezetője: Fülöp József, Kollarik Tamás 
Szervezés, megvalósítás, operatív munka: Falvai Györgyi, Szabó Viktória, Vincze Zsuzsanna, Csányi Dóra, Brand Iroda munkatársai, Mayer Móni
Film: Maronics Annamária, Pajor Kristóf, Petrucz Krstan
Animáció: Kádár Melinda, Mákó Bori, Korcsok Lili, Darabos Éva
Arculat, microsite: Vargha Balázs és Réthi Gábor
Szimpózium: Fehér Bori, Germán Kinga, Horányi Attila
Támogatók: NFI, MMA, SZTNH 

Werk

Készülnek a videoüzenetek és spotok a MOME-n és külső helyszíneken. A fotók a forgatáson készültek a MOME TWO filmstúdióban, és az interjú helyszíneken.

Fotó kredit: Krstan Petrucz

Passuth Krisztina, Moholy-Nagy-díjas művészettörténész
Bordos László Zsolt, fényfestő
Maurer Dóra, képzőművész (Pajor Kristóf operatőrünkkel)
Gunther Zsolt, építész
Csillag Katalin és Gunther Zsolt, építészek
Kopeczky Róna, művészettörténész
Orosz István, grafikusművész, animációs rendező
Kudász Gábor Arion, fotóművész a sminkben
Láng Imola, díszlettervező

 

 

   

Publikálva: 2020-06-17 17:28:00