Designereket és jövőkutatókat vár a Speculative Playrooms workshop

Hogyan segíthet a design választ találni a jövő olyan nagy kérdéseire, mint a klímaváltozás, a pénz vagy az élelmiszer jövője, és a metaverzum fogalma? A MOME Innovációs Központ társszervezében szeptemberben indul a nemzetközi, online Speculative Playrooms workshop. Jelentkezési határidő: szeptember 15.

A MOME Innovációs Központ (MOME IK) részvételével, egy nemzetközi kulturális együttműködés részeként szeptember közepén indul az angol nyelvű Kara Agora virtuális művészeti és oktatási központ, amely kiállításokkal, rezidenciaprogrammal és workshopokkal várja az érdeklődőket. Az elsőként meghirdetett, Speculative Playrooms workshopra szeptember 15-ig lehet jelentkezni.

Hogyan lehet egy virtuális teret valódi helyszínként használni?

A koronavírus járvány által csak felfokozódott online kommunikációs helyzeteknek miatt jelenleg másképp érzékeljük az intimitást és a közelséget a technológiailag mediatizált terekben, ezért a virtuális terekben a jelenlét fogalma átértékelődik, komfortzónáink megváltoznak. Bár mindennapi életünkben inkább a videokonferencia-eszközöket használjuk, most már olyan 3D-s platformokat is alkalmazhatunk (pl. konferenciákra), mint különböző VR-chat programok, ahol avatárunk segítségével mozoghatunk a térben. Ilyen a Mozilla Hub, amelyet VR-felszereléssel és akár desktopról is látogathatunk, sőt akár a felhasználók maguk alakíthatnak ki tereket. 

A Kara Agora központját, amely kiállításoknak, workshopnak és művészeti rezidenciának fog helyt adni, a szervezők csapata építi fel, és használat során akár igény szerint módosíthatja. A virtuális központ tereiben olyan új típusú interakciókat tudunk kipróbálni, amelyek által az empátia vagy akár az eltávolodás új formáit is megtapasztalhatjuk.

Spekulatív Design workshop

A MOME IK és ukrán partnerszervezete, az Art Optimist koordinálásával megvalósuló Spekulatív Design workshopra designereket, kutatókat, 3D-animációs szakembereket, kurátorokat, (jövő)kutatókat és kreatív írókat is várnak. 

A workshop résztvevői olyan VR- és spekulatív design tereket, koncepciókat hoznak majd létre, amelyek a design segítségével igyekeznek választ találni a jövő nagy kérdéseire, mint a klímaváltozás, a pénz jövője, az élelmiszer jövője és a metaverzum fogalma.

 A workshop időtartama alatt a résztvevőkkel és a mentorokkal közösen olyan új formákat szeretnének kipróbálni a virtuális térben, amelyek a szolidaritás érzetét is előhívják, és amelyek segítségével akár az emberi kapcsolatokat is újraértékelhetjük.

A workshop folyamán elkészített eredményeket kiállítjuk a Mozilla Hubs-ban található Kara Agora tereiben november 10-30. között. 

A workshop angol nyelven folyik. A résztvevők 250 EUR részvételi díjban részesülnek. Jelentkezési határidő: szeptember 15. 

A jelentkezéssel kapcsolatos információk és a program részletei az alábbi linken találhatók.

 

 

Publikálva: 2020-11-27 11:46:00