A jövő művésze | Podcast-sorozatot készített a MOME

Már a Spotify-on is elérhető az a hatrészes podcast, amelyet a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív média csapata a Moholy-Nagy 125 megemlékezés-sorozat keretében készített egyetemi, valamint hazai és külföldi szakemberek bevonásával. „Knowledge in Motion - A művészeti és design oktatás jövője, a jövő művésze” adásai mostantól több platformon is hallgathatók.

A hatrészes sorozat elsősorban Moholy-Nagy László művészi és oktatási módszertanának ma is érvényes gondolkodásmódját dolgozza fel. A podcast olyan témákat jár körbe, mint a felsőoktatás és a tudás szerepe napjainkban és a következő évtizedben, szól az egyetem utáni kutatási és karrier lehetőségekről, az állami szerepvállalásról a művészetfinanszírozásban, a szociális design feladatairól, a szellemi tulajdon kérdéseiről. A sorozat célja, hogy az egyetem bekapcsolódhasson abba a nemzetközi diskurzusba, amely a művészeti oktatás jövőjéről, a design szerepéről és az innováció felelős használatáról szól.

Az első adásban a jövő oktatásának lehetőségeiről beszélget Professor Ulrich Weinberg, a Hasso Plattner Institut School of Design Thinking igazgatójával Fülöp József rektor. Olyan aktuális kérdésekre keresik a választ, mint például mit jelent a tudás, a 21. század harmadik évtizedében? Melyek azok a megszerezhető, vagy fejleszthető képességek, melyek elengedhetetlenek a 21. századi ember számára?

A Road to Hollywood - Magyarok az újvilágban című adásban Csupó Gábor Emmy-díjas magyar-amerikai filmrendezővel, producerrel dr. Kollarik Tamás beszélget.

harmadik podcastban Szentpéteri Márton, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tanárának beszélgetőpartnere Guy Julier, az Aalto Egyetem Design Tanszékének professzora, számos szakkönyv, többek közt az immár három kiadást megélt The Culture of Design szerzője. A beszélgetés témája például az, hogy hol tart ma design kultúra kutatás, milyen változásokon ment keresztül a design történet tudományos feldolgozása, milyen kihívásokkal kell szembenéznie a jövő design kultúrájának a poszt-humán korban?

Ezt követi egy kerekasztalbeszélgetés A szellemi alkotások joga a 21. századi művészeti felsőoktatásban címmel. A résztvevők dr. Legeza Dénes, Főosztályvezető Tájékoztatási és Innovációtámogatási Főosztály, dr. Grad-Gyenge Anikó, jogász, egyetemi docens, a BME-GTK innovációs dékánhelyettese, és dr. Takó Sándor, producer, filmrendező, jogász, egyetemi oktató. Kiindulópontkéntként Moholy-Nagy László szellemi és technikai újító tevékenységéről is szó esik. A podcastban például olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy mit jelent a 21. századi oktatásban a szerzői jog, vagy hogy mit jelent a Creative Commons / szabad licenszek használata, és milyen következményei vannak, ha ezeket használják az alkotók?

Mi van az egyetem után? címmel hallhatunk művészetmenedzsmentről, MMA Alkotói Ösztöndíjról, Mecenatúráról és a Filmintézet inkubációs lehetőségeiről. Dr. Kucsera Tamás Gergellyel, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) főtitkárával és dr. Kollarik Tamással, Magyar Filmdíjas, Bánffy Miklós-díjas filmes szakemberrel dr. Vincze Zsuzsanna, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa beszélget.

Az utolsó podcast fókuszában a kísérleti film áll: annak történeti hátteréről, aktuális helyzetéről, valamint a filmes képzések jövőjéről beszélget Lichter Péter, filmrendező, filmesztéta, tanár, Veres Bálint esztéta, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem DLA programjának vezetője, valamint Szabó Viktória a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársa. . A beszélgetés  során olyan kérdésekre keresik a választ, mint: mi a szerepe az analóg technikának a kortárs kísérleti filmekben, hogyan jutnak el ezek az alkotások a közönséghez és milyen kihívásokkal néznek szembe a filmszakok oktatói a 21.században.

Moholy-Nagy 125 podcast | Moholy-Nagy 125 aloldal | Spotify: Knowledge in Motion

 

Publikálva: 2021-03-26 13:34:00