MOME hallgató nyerte az Országos Kerámiaművészeti Biennálé diák szekciójának fődíját

Tárgyalkotás

Az Országos Kerámiaművészeti Biennálé a rangos bemutató történetében először diák szekcióval indult, amelyen több MOME hallgató is részt vett. Az új kategória fődíját Sinkovits Zsuzsanna hozta el. A magyar kerámiaművészet elmúlt négy évének új értékeit bemutató átfogó kiállítás Pécsen, az M21 Galériában július 1-ig tekinthető meg.

A nyertes Sinkovits Zsuzsanna Geoform című tárgysorozatának darabjai a minket körülvevő hazai geológiai képződmények kerámia parafrázisai. Az egyes darabok formai és felületi jegyeikkel idézik meg egy-egy természeti képződmény jellegzetes karakterét, különböző tájegységekhez kötődve. “A feldolgozott természeti jelenségek két narratívát is közvetítenek. Megjelenítik lokális földrajzi értékeinket, egyben személyes kötődésemet az adott tájakhoz. Jelen sorozat három természeti jelenséget dolgoz fel: a földtani kőzetek rétegződését, a talaj szikesedését és a futóhomok hullámzását.” -mondta el az alkotó a munkáról.

Az idén először, a diák kategóriában kiállító öt MOME hallgató munkái között Berkes Anna Csenge fine dining étkészletét, Kalocsai Dorottya Lüscher Bonbon Palette című, játékos interaktív színválasztáson alapuló tematikus catering szettjét; Vértessy Dorottya LSD vázáját, és Várady Luca Lichi és Jack fruit fantázianevű mély tálait láthatjuk továbbá.

Legutóbb 2017-ben került sor hasonló seregszemlére. A kiállításon idén sokan mutatkoznak be: 97 művész 160 munkáját értékelte a zsűri, melynek munkájában Kemény Péter, keramikus, MOME adjunktus is szerepet vállalt.

„Minden korosztálynak mást és mást jelent a pécsi országos kerámiaszemle. Azoknak is, akik az első, 1968-as bemutatótól kezdve jelen vannak kiállítóként a mai napig, akik a középgenerációhoz tartoznak és azoknak a fiatal pályakezdőknek is, akik most jelentkeztek először. Természetes persze ez, mert több mint fél évszázadot ölel át a magyar kerámia- és porcelánművészet történetében legjelentősebb kiállítássorozat, pedig közben nagy társadalmi változások is voltak. Az bizonyosan kijelenthető, hogy nagy szükség volt és van erre a seregszemlére, amely mindenkor keresztmetszetet adott és most is adhat a hazai kerámia szakma helyzetéről, nemzetközi helyéről és egyben szembesíti a szakmát önmagával.” – írja Fusz György, a kiállítást rendező Kortárs Kerámiaművészetért alapítvány elnöke a katalógus előszavában.

A kiállítás ONLINE megnyitójára május 22-én, szombaton 12 órakor lesz, amelyet élőben közvetít a szervező a Pécsi Galériák Facebook oldalán. 

A kiállítás megtekinthető: 2021. május 22-től július 18-ig.

A kiállítás társrendezői: Kortárs Kerámiaművészetért Alapítvány (KKA), KKMM-Nemzetközi Kerámia Stúdió, Zsolnay Örökségkezelő - Pécsi Galériák, Janus Pannonius Múzeum, PTE Művészeti Kar, Nemzeti Kulturális Alap.

Kalocsai Dorottya munkájáról Rácmolnár Milán készítette a fotókat.

Díjátadó: május 22. Részletek Kapcsolódó cikk Sinkovits Zsuzsanna Geoform tárgysorozatáról

 

Berkes Anna Csenge

Berkes Anna Csenge: Fine dining

 

Kalocsai Dorottya

Kalocsai Dorottya: Lüscher

 

Sinkovits Zsuzsanna

Sinkovits Zsuzsanna: Geoform

 

Várady Luca

Várady Luca: Jackfruit és Lichi

 

Vértessy Dorottya

Vértessy Dorottya: Zsolnay váza Update

 

Publikálva: 2021-05-25 16:18:00

Hírek