Mit mondhat el az anyag?

Tárgyalkotás

Budapesten járt a HAWK Hochschule Hildesheim/Holzminden/Göttingen professzora. Egy nemzetközi együttműködés keretében látogatott egyetemünkre a 2020-ban Herbert-Hofman díjat nyert Prof. Melanie Isverding, aki az anyagokról és a hozzájuk kapcsolható narratívák lehetőségeiről tartott előadást és workshopot az Ékszer és fémművesség MA hallgatói számára. 

Isverding, az ékszer és fémművesség professzora márciusban tartott prezentációjában az anyagokról, és azoknak különféle felhasználásairól, jelentőségéről adott elő. A design és a művészet kreatív folyamataiban az anyagnak fontos szerep jut: egyszerre kapcsolódik az ötletekhez és a formákhoz. A tárgyalkotásban, fémművességben az anyagválasztás és -használat alapvetően üzenetet hordoz, ugyanakkor kifejezést - vagy jelentés- és képhordozó anyag funkcióját is betöltheti. 

Az anyagban rejlő jelentéstartalmat annak történetisége határozza meg. Ez a szemantika magában foglalja mindazokat a mellékjelentéseket és értékeket, amelyekkel egy anyag története (azaz természeti, földrajzi, gazdasági, társadalmi és kulturális eredete, felhasználása és értékelése), származása miatt rendelkezik.   

Ha az anyag szemantikáját a felszín alatt is megvizsgáljuk, akkor láthatjuk, hogy a saját anyagválasztásunk hogyan támogathatja a gondolatainkat, és hogyan változtathatja meg a narratívánkat.  Az anyag és a motívum használatának, valamint jelentésének a vizsgálata itt is fontos, mivel ez a reflexió teszi lehetővé, hogy a saját alkotói folyamataink tudatosabbá váljanak, és a bennük rejlő kapcsolat olvasható legyen” - olvashatjuk a professzor előadásának ajánlójában. 

A németországi professzor Vági Flóra MOME Ékszer és fémműves MA szakvezető meghívására látogatott intézményünkbe. 

Publikálva: 2022-04-08 15:21:00

Hírek