Moholy-Nagy University of Art and Design

Fenntartható ipar Hub

Research Hubs
A hagyományos ökológiai ismeretek, a legmodernebb technológiák, valamint az emberi találékonyság és intuíció felhasználásával feltárjuk azokat a lehetőségeket, amelyekkel az ipar kevesebből többet tehet, és nemcsak a gazdaságot, hanem az ökológiát is szolgálhatja.
A Föld gyorsan kifogy a könnyen hozzáférhető erőforrásokból, amelyeknek csak töredékét hasznosítjuk újra, ahelyett, hogy a szeméttelepen végeznénk, vagy a környezetünket szennyeznénk. Az iparok anyaghiánnyal, ellátási lánc problémákkal és szigorú környezetvédelmi előírásokkal szembesülnek.
Muszáj ennek így lennie? Az emberek már az ipari forradalom előtt is készítettek dolgokat, és azóta legalább annyit elfelejtettünk, mint amennyit tanultunk. Itt az ideje, hogy jobb módszereket találjunk a designra, a gyártásra és a gyártásra.

A munkánk során arra törekszünk, hogy megoldást találjunk az édesvízi nádasok védelmének kihívásaira. A nádasok olyan természeti élőhelyek, amelyek nagy jelentőséggel bírnak a vízi élőlények számára. Azonban a nádasok pusztulása és darabolódása súlyos következményekkel jár az ökoszisztéma egészére nézve.

Annak feltérképezése, hogy milyen lehetőségek állnak rendelkezésre a műanyagszennyezés csökkentésére a micélium segítségével.

Egy KFI kurzus keretében a hallgatók egy meglévő vállalkozást terveznek újra úgy, hogy az a 2050-es, jelentősen átalakult Magyarországon is fenn tudjon maradni.

Research Hubs

Az interdiszciplináris kutatócsoport a kézzelfogható technológia, a dinamikus felületek, a bioanyagok, az elektronikus textíliák és a puha robotika kérdéseivel foglalkozik. Tagjai prototípusokat készítenek, gyártási módszereket kutatnak, és új anyagokat hoznak létre.

Az XXI. században az adatgyűjtés mindennapos tevékenységnek számít, azonban az adatok mögött rejlő történetek csak ritkán tárulnak fel. A data storytelling interaktív eszközökkel és narratív módszerekkel mutatja be a döntéshozást megkönnyítő mintázatokat.

Az Interakció és immerzió Hubban a metaverzum-szerű környezetek tervezési hiányosságait vizsgáljuk, és olyan prototípusok létrehozására törekszünk, amelyek jótékony hatással lehetnek mentális egészségünkre és mindennapi életünkre is.

Gyakorlatalapú designkutatások kidolgozása és támogatása a fenntarthatóbb életmód és gazdaság lehetőségeinek feltárásához.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121