Moholy-Nagy University of Art and Design

MOME Campus

Épületek
Campus Guide
'Nyitott, a fizikai és szellemi környezetével párbeszédet folytató campusszá vált Zugliget egyetemi közege.'

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusának megújításáról Magyarország Kormánya 2014 júliusában határozatban döntött. Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása még ebben az évben kezdetét vette az ún. Műhelyház megépítésével.

A 2019-ig tartó, átfogó fejlesztés nem csupán az egyetem régi infrastrukturális problémáit orvosolta; a MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark fejlesztés célja, hogy az intézmény túlnőjön a magyar kreatív és kulturális életben betöltött szerepén, és az egyetemet Európa egyik vezető művészeti kutató-fejlesztő műhelyévé, kreatíviparának szellemi központjává tegye.

‘A MOME fejlesztése nem csupán infrastrukturális befektetés, a folyamat az egyetem tevékenységi köreit is bővíti, és három egymást erősítő pólus köré szervezi azokat.’

A megújuló akadémiai épületek a többfokozatú képzés kooperatív, interdiszciplináris lehetőségeit támogatják majd. Nagyobb hangsúlyt kapnak a 21. század kihívásaira reagáló képzési formák, melyek a graduális kurzusok mellett kínálnak tudást gyarapító, a kreatív iparban hasznosítható ismereteket.

A Technológiai Park kialakításával az oktatáshoz szükséges korszerű műhely- és stúdió kapacitás válik elérhetővé. Ugyanakkor kísérletezésre, prototípusok és média tartalmak fejlesztésére, professzionális kivitelezésére is alkalmas lesz ez az egység.

A harmadik pólus a designalapú kutatás és innováció számára biztosít felületet. Az egyetem széles horizonton kezdeményezi együttműködési formák kialakítását a tudományos élet és a versenyszféra szereplőit is megszólítva. Társadalmi folyamatokat és a gazdaságot élénkítő megoldások keresése az egyik alapvetése ennek a területnek.

A beruházás megvalósulásával összességében egy nyitott, fizikai és szellemi környezetével párbeszédet folytató campus-szá válik Zugliget egyetemi közege.

Épületek

A MOME Base a BA, azaz az alapképzés bázisa különböző közösségi és tanulási helyszínekkel, valamint az oktatási tevékenység specifikus tereivel. A hallgatók osztható és folyamatosan újrakonfigurálható tevékenységalapú műtermeit (korábbi otthonterek) komplex funkciókra tervezték, a kis csoportokban zajló teammunkától kezdve a formális oktatási helyzeteken át az egyéni tanulásig számos tevékenységet támogat. Itt található az alagsorban az Edzőterem is.

A Gond-űző műemléki védettséget élvező klasszicista épületébe az egyetem reprezentációs funkciói kerültek: egyetemi fogadások, exkluzív események helyszíne.

A MOME Ground az egyetem központi fekvésű tere és egyúttal főbejárata. Fogadótérként kapcsolatot teremt a külvilággal, és összeköti a campus egyes épületeit. Megérkezési és tájékozódási pont, közösségi aktivitások tere; találkozóhely szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Helyet ad a Kantinnak és itt található a Campus legnagyobb fedett rendezvény- és kiállítási helyszíne, amely 400 fő befogadására alkalmas. Innen nyílik a könyvtár és itt található a 0-24h-ban működő portaszolgálat is.

Campus Guide

Name of document
MOME Campus Guide 2023/24
MOME Campus Guide 2023/24 _ rövid verzió
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121