Moholy-Nagy University of Art and Design

Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjról

A koncepció
A kiválasztás
Pályázati kiírás
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány 2020 őszén hívta életre a Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíj programot, melynek két modulja a hallgatók teljesítményalapú támogatása mellett a diákok naprakész iparági, gyakorlati kompetenciáinak bővítésére és szakmai integrációjára is nagy hangsúlyt fektet.

A névadó

Stefan Lengyel a MOME jogelődjének számító Iparművészeti Főiskolán diplomázott. Nevéhez fűződik a magnetofon és a Ganz csuklós villamosának megtervezése, munkáit harminc alkalommal honorálták szakmai díjakkal.

Magyarország mellett Németországban, Finnországban, Japánban, az Egyesült Államokban, Itáliában és Tajvanon is dolgozott. Volt az Esseni Egyetem és a MOME formatervező tanszékének vezetője, tanítványai ma világcégek vezető szakemberei.

Ő hívta életre a MOME és a Mercedes-Benz együttműködését, aminek keretében a magyar hallgatók csaknem húsz éve tervezik Budapesten a jövő autóit. 2007-ben Moholy-Nagy-díjat kapott, 2008-ban pedig a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjével tüntették ki.

A koncepció

A MOME Akadémia, a Hallgatói- és Doktorandusz Önkormányzat közreműködésével készült el. Egy olyan program kifejlesztése volt a cél, amely szimbolizálja egyetem identitását, megtestesíti annak innovatív, ambiciózus karakterét és egyúttal figyelembe veszi a közösség visszajelzéseit is.

A kiválasztás

1.lépés

Évfolyamonként és szakonként egy hallgatót a diákok, egyet pedig az oktatók választanak ki továbbjutónak. 

2.lépés

A döntőbe való továbbjutás feltétele a pályázati anyag benyújtása.

3.lépés

A résztvevők a kétkörös kiválasztást követően intézetenként egy ötfős zsűri bizottság előtt prezentálják pályamunkáikat. A nyertes hallgatók (max. 16 diák) 5 hónapon keresztül havi 150.000 Ft-os ösztöndíjban részesülnek.

Pályázati kiírás

Name of document
Pályázati kiírás 2023/2024 ősz
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121