Moholy-Nagy University of Art and Design

TIÉD A HOLNAP - A jövő kreatív tehetségeiért

A tehetség útja
Kreatív felkészítés Budapesten
A vidék Magyarországán a fókusz!
Hírek
Kapcsolat
Partnereink
A Tiéd a holnap — A jövő kreatív tehetségeiért egy másfél éves ösztöndíjprogram hátrányos helyzetű, középiskolás magyar fiatalok számára. Küldetésünk, hogy közelebb hozzuk számukra –és családjaik számára–a kreatív, alkotói életpálya lehetőségét, s hogy szakmai és mentális felkészítéssel évente 25 fiatalt juttassunk el a sikeres felvételi kapujába.

“A 2020-as évtizedben a magyar gazdaság, benne a hazai kreatív ipar súlyos demográfiai kihívásokkal néz szembe. Eközben az ország jelentős területei és közösségei továbbra is „láthatatlanok” a felsőoktatás számára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen ma mindössze 6 százalék a szegénysorból érkező hallgatók aránya – pedig biztosra vehetjük, hogy közöttük sincs kevesebb tehetség, akiknek a kibontakozására szüksége lenne Magyarországnak.

A fenti ellentmondást csak nagy odafigyeléssel és alapossággal, célzott programokkal lehetséges feloldani. A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogrammal most erre teszünk újító szellemű, példaértékűnek szánt kísérletet. 

Hiszünk benne, hogy a program sikere nemcsak a MOME, de a hazai felsőoktatás és egész Magyarország számára értéket teremthet.”

Böszörményi-Nagy Gergely

A MOME alapítványi elnöke, a program ötletgazdája

A tehetség útja

1.Jelentkezés

2023. szeptember 25. - november 30.

 • Rászorultságot igazoló iratok
 • Ajánló és motivációs levél
 • Egyéni kreatív feladat

2.Kiválasztás

2023. december 1. – 2024. február 3.

 • Pályázati anyag
 • Személyes interjú
 • Döntés a szakmai bizottság által

3.Képességfejlesztés

2024. február - július

 • 12 képzési alkalom a MOME Campusán
 • Kreatív, gyakorlati feladatok
 • Mentorálás, mentális felkészítés

4.Alkotótábor

2024. augusztus

 • 5 napos nyári tábor a MOME Campusán
 • Ismerkedés az egyetem műhelyeivel (pl. kerámia, film, textil)
 • Mentálhigiénés és szabadidős programok

5.Felvételi előkészítő

2024. október - 2025. június

 • 19 hétvégi alkalom a MOME Campusán
 • Saját művészeti portfólió kidolgozása
 • Mentorálás, mentális támogatás

6.Felsőoktatási felvételi

2025. június

 • Részvétel a MOME háromkörös felvételi kiválasztásában, szakmai és mentális tekintetben is felkészülten, saját portfólióval, kiváló esélyekkel.

Kreatív felkészítés Budapesten

Ingyenes utazás, szállás, étkezés, havi ösztöndíj, tanári felügyelet biztosítása minden ösztöndíjas számára.

Ismerkedés a legizgalmasabb kreatív mesterségekkel

MOME SPARK

Kreatív készségfejlesztő program, amely során a diákok megismerik a tervezői és az alkotói folyamatot, az egyes művészeti képzési területeket.

Saját kreatív portfólió létrehozása a sikeres felvételihez

PREMOME

Szakspecifikus felvételi előkészítő program, amely segít a tervezői gondolkodás elsajátításában, a saját kreatív portfólió létrehozásában.

Komplex fejlesztés és támogatás

Példakép beszélgetések” - előadások műhelyvezetőkkel, szaktanárokkal, kreatív területen sikeres szakemberekkel, korábbi hallgatókkal.

Mentális felkészítés, lelki támogatás: önismereti tréning, konfliktuskezelés, karriertervezés. Egyéni és csoportos foglalkozások szakembereink vezetésével.

Szabadidős programok, közösségépítés - MOME-műhelytúra, kirándulások, sportfoglalkozások.

A vidék Magyarországán a fókusz!

Ösztöndíjprogramunkkal a MOME feltérképezi Magyarországot. Az első évben Miskolc, Pécs, Debrecen és a környező települések középiskoláiban tanuló hátrányos helyzetű, tehetséges diákoknak biztosítunk lehetőséget.

Az ezt következő három évben Szabolcs vármegye kisebb településein, a Kecskemét– Szolnok–Cegléd háromszögben, valamint Székesfehérvár és környékén terjeszkedünk tovább.

A Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért a helyi önkormányzatokkal, tanodákkal és civil szervezetekkel együttműködésben valósul meg.

Az ösztöndíjasok kiválasztásáért felelős csapat

Gyarmathy Éva

szakpszichológus, tehetséggondozással foglalkozó szakember

Koós Pál

formatervező művész, a MOME általános rektorhelyettese

Babarczy Eszter

filozófus, szépíró, a MOME docense

Lóki Eszter

a MOME pszichológusa

Rontó Renáta

doktorandusz, az MCC Roma Tehetségprogram korábbi vezető helyettese

Jákfalvi Anett

Ökumenikus Segélyszervezet felzárkóztatásért felelős szakmai csoportvezetője

Sándor-Kovács Dóra

a program szakmai tanácsadója, a Nemzeti Tehetség Központ ügyvezetője

Hírek

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.

Az ország szinte minden részéből, összesen nyolcvanan jelentkeztek középiskolás diákok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 'Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért' ösztöndíjprogramjára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME összefogásában megvalósuló kezdeményezés küldetése, hogy Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak is esélyt teremtsen a kreatívipari továbbtanulásra.

A régió egyik meghatározó design és innovációs központja, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) feladatának tekinti, hogy esélyt teremtsen a hazánk legszegényebb településein élő tehetséges diákoknak, közelebb hozva számukra – és családjuk számára – a kreatívipari karriert, az alkotói életpálya lehetőségét. Az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg átfogó, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel, most pedig felkeresik az ország hátrányos helyzetű térségeinek középiskoláit, hogy rendhagyó osztályfőnöki órákon, beszélgetéseken személyesen is találkozhassanak a diákokkal. A programra a jelölés és jelentkezés folyamatosan zajlik!

Kapcsolat

Dajka Orsolya

Projektkoordinátor

tiedaholnap@momealapitvany.hu

Partnereink

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121