Moholy-Nagy University of Art and Design

Az alapítvány

Kuratórium
Felügyelő Bizottság
Nemzetközi Tanácsadó Testület (IAB)
Kiemelt alapítványi kezdeményezések
Dokumentumok
Egyetemünket a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány tartja fenn, melynek stratégiai célja, hogy a MOME 2030-ra Kelet-Közép-Európa legjobb egyeteme legyen szakterületén.
Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány
Székhely
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
Elnök
Böszörményi-Nagy Gergely
Kabinetfőnök
Sisák Eszter
eszter.sisak@momealapitvany.hu
Központi e-mail cím
titkarsag@momealapitvany.hu

Kuratórium

Kuratóriumi elnök

A Design Terminal innovációs ügynökség vezetője, a Brain Bar jövőfesztivál alapítója. Egyetemi tanulmányait a Corvinuson, a CEU és a Stanford üzleti karán, majd a London School of Economicson végezte. Magyarország innovációs ökoszisztémájának fejlesztéséért 2020-ban Magyar Arany Érdemkereszttel tüntették ki.

Fülöp József

Kuratóriumi tag

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektora, egyetemi tanár, animációs filmrendező, producer. 1991-ben a Magyar Iparművészeti Főiskolán szerzett diplomát, majd MA diplomáját ugyanott védte meg 1995-ben. 2007-ben szerzett doktori fokozatot, habilitációjára 2011-ben került sor, 2013 szeptembere óta egyetemi tanár. 2001-től a MOME oktatója, a magyarországi animációs BA és MA képzési programok írója.

Kopek Gábor

Kuratóriumi tag

Fotográfus, médiaművész, egyetemi tanár, doktori címét 2002-ben védte meg. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem korábbi rektora, az egyetemi szintű fotográfus és videó művész képzés megalapítója, európai egyetemek vendégprofesszora. Az új MOME Campus létrehozásának kezdeményezője, programadója és vezetője. A 21st Laboratory program alkotóés kutatói folyamatának megvalósítója. 

Scheer Sándor

Kuratóriumi tag

A Market Építő Zrt. alapító - társtulajdonosa és vezérigazgatója, emellett a Unione Group ingatlanfejlesztő cég, a Hotel Clark tulajdonosa, valamint a magyar McDonald’s Developmental Licensee partnereként fejleszti és üzemelteti a piacon működő éttermeket. A Széchenyi István Műszaki Főiskolán szerzett hídépítő üzemmérnöki diplomát.


 

Szemerey Szabolcs

Kuratóriumi tag

A Neumann János Egyetem oktatója, anyagtechnológiai, ellátáslánc menedzsment és oktatástechnológiai fejlesztésekben vesz részt. Tanulmányait a GAMF-on és a Szent István Egyetemen végezte. Részt vesz Kecskemét gazdasági életében, a Szemerey Andor Alapítvány kuratóriumi elnökeként segíti és támogatja a Kecskeméti Református Gimnáziumban folyó matematika és fizika oktatást. 


 

Felügyelő Bizottság

Fellegi Tamás

Felügyelő bizottsági elnök

Jogász, politológus, üzletember, korábban nemzeti fejlesztési miniszter.

Grüner György

Felügyelő bizottsági tag

Fizikus, az amerikai UCLA professzora, az MTA külső tagja, Guggenheim-díjas, műgyűjtő.

Jávor Márk

Felügyelő bizottsági tag

Jogászként végzett az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd három év ügyvédjelöltséget követően jogi szakvizsgát tett. Ügyvédként dolgozik, a bő tíz éves praxisa alatt évekig ellátta több alapítvány teljes körű jogi képviseletét.

Nemzetközi Tanácsadó Testület (IAB)

Szántó András

Tanácsadó testületi elnök

New Yorkban élő író, kutató, kulturális- és médiatanácsadó. Stratégaként olyan intézményekkel és márkákkal működött együtt, mint a Stanford University, a Metropolitan Museum of Art, az Art Basel, a Szépművészeti Múzeum, a Rolls-Royce vagy a BMW.  Írásait a The New York Times és a The Wall Street Journal is publikálta. Családi és intézményi szinten is kötődik a Moholy-Nagy családhoz. 2020-2021-ben támogatta a MOME stratégiai márkaépítés folyamatait illetve aktívan részt vett a Brand Book előkészítésében is.

Aric Chen

Nemzetközi tanácsadó

A rotterdami Het Nieuwe Instituut művészeti igazgatója, korábban a sanghaji Tongji Egyetem Design és Innovációs karának professzora, a Design Miami kurátora. Az Egyesült Államokban született és nőtt fel, Hollandiában él. Chen volt a tervezés és építészet első vezető kurátora, majd az At Large kurátora az M+-nál, Hongkongban. Kurátorként világszerte számos kiállítást jegyez, például a lisszaboni  X is Not a Small Country: Unraveling the Post-Global Era-t, a State of Extremes-t az izraeli Holoni Design Múzeumban, a Harmadik teret Harmadik tér a japán Oita Művészeti Múzeumban.


 

Gálik Györgyi

Nemzetközi tanácsadó

A Dark Matter Labs Város Programjáért felelős vezetője és a Stratégiai Partnerkapcsolatokért volt felelős vezető a University College London Institute for Innovation and Public Purpose egyetemi kutató intézetében. A Design Council volt vezető tanácsadója, korábban tanácsadóként és design kutatóként is dolgozott Londonban többek között a Future Cities Catapultnál és az Umbrelliumnál. A doktoriját a Royal College of Art-on szerezte Innováció Mérnök szakon és két mester diplomát szerzett a MOME-n. Korábban a New York University kutatójaként dolgozott és több neves egyetemen is előadó.

Zuzanna Skalska

Nemzetközi tanácsadó

Zuzanna Skalska cégvezetőket és döntéshozókat inspirál arra, hogy nézőpontjukat hosszú távú jövőképpé formálják a legkülönbözőbb ágazatokból származó elképzelések, ötletek és megoldások kölcsönhatása révén. Főként az üzleti változás stratégiai jeleinek kutatásával és elemzésével foglalkozik.
A 360Inspiration designtanácsadó cég és a FutureS Thinking Group tulajdonosaként vezérigazgatókkal, döntéshozókkal és kutatás-fejlesztési igazgatókkal szoros együttműködésben lehetséges jövőbeli fejlesztéseken dolgozik. Világszerte számos egyetemen ad elő. A School of Form (SWPS) társalapítója.

Ulrich Weinberg

Nemzetközi tanácsadó

2007 óta vezeti a Hasso-Plattner Institute School of Design Thinking intézetét (a Stanford d.school társintézménye). A számítógépes animáció és játékok szakértője, a Potsdami Film Egyetemen, valamint vendégprofesszorként a Kínai Kommunikációs Egyetemen, Pekingben oktatott. A német Handelsblatt üzleti magazin felvette a 100 legjobb innovátor közé Németországban. A DGQ Német Minőségi Társaság igazgatósági tagja, a WeQ-Foundation társalapítója, és alapító elnöke a GDTA Global Design Thinking Alliance-nak. Többek között az SAP, a Janssen, a Volkswagen és a Bosch tanácsadója digitális transzformációs projektek kapcsán.

Kiemelt alapítványi kezdeményezések

Jövő Egyeteme műhely

Alapítványunk felkérésére a MOME létrehozta a Jövő Egyeteme interdiszciplináris szakmai műhelyt, amelynek feladata a jövő képzési modelljének megalkotása. Célunk egy új, jövőbiztos és flexibilis képzési keretrendszer kialakítása, amely képes válaszokat adni a 21. század kihívásaira, az új generációk igényeire. A 2022-ben megkezdett munka több évig tart, és kiterjed a képzési programok, a kerettanterv, valamint a képzési módszertanok átfogó újratervezésére.

Az egyetemünkön elérhető legmagasabb anyagi támogatás, amelynek kezdeményezője és finanszírozója az Alapítvány, névadója a MOME egykori kiváló professzora, a MOME és a Mercedes-Benz partnerségének elindítója. A Stefan Lengyel Kiválósági Ösztöndíjra hallgatóink minden szemeszterben egymást jelölik, erősítve az elismerés kultúráját. A győzteseket oktatóink és szakmai partnereink közösen választják ki.  

TIÉD A HOLNAP - a jövő kreatív tehetségeiért ösztöndíjprogram

A MOME történetének első, átfogó ösztöndíjprogramja kifejezetten hátrányos helyzetű, Budapesttől távol élő tehetségek felkutatására és felkarolására. A program évente legalább 25 hátrányos helyzetű középiskolást készít fel a sikeres egyetemi felvételire, ide értve a mentálhigiénés felkészítést és saját kreatív portfóliójuk összeállítását is.

Global Voices at MOME

Alapítványunk kiemelt célja a MOME nemzetközi ismertségének és elismertségének erősítése. "Global Voices at MOME" programunk lehetőséget biztosít, hogy egyetemünk polgárai folyamatosan javaslatot tegyenek a számunkra fontos külföldi vendégelőadók meghívására, ezáltal bővíthessék szakmai ismereteiket és határokon átívelő, személyes kapcsolatrendszerüket. 

Mecenatúra Program

A Mecenatúra Program azokat a dolgozói és hallgatói kezdeményezéseket támogatja, amelyek kifejezett célja a MOME közösségi életének fejlesztése. Évente meghirdetett pályázatunk segítségével lehetőség nyílik finanszírozni mindazokat az eseményeket, akciókat és aktivitásokat, amelyek az új MOME campust pezsgő közösségi térré alakítják. 

Kezdeményezésünk célja, hogy 2030-ra a MOME legyen Magyarország első klímasemleges egyeteme. Erőfeszítéseink részeként, a megújuló energiaforrások részarányának növelésével jelentősen fokozzuk campusunk energiahatékonyságát, megszüntetjük az élelmiszerpazarlást és a papíralapú adminisztrációt, és országszerte új erdők telepítésével kompenzáljuk fennmaradó károsanyag kibocsátásunkat.

 

2023-tól alapítványunk ad otthont a Jövőképesség Obszervatóriumnak, amelynek küldetése a különböző társadalmi entitások (országok, városok, vállalatok, családok)  jövőképességének kutatása, valamint az innovációs és geopolitikai összefüggések átfogó elemzése. Az Obszervatórium működésének feltételeit a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) biztosítja.

Dokumentumok

Name of document
Alapító Okirat - MOME Alapítvány
Szervezeti és Működési Szabályzat - MOME Alapítvány
Adatvédelmi Szabályzat - MOME Alapítvány
Közérdekű adatok közzétételéről szóló szabályzat - MOME Alapítvány
Kuratóriumi Ügyrend - MOME Alapítvány
Felügyelőbizottsági Ügyrend - MOME Alapítvány
Alapadatok
Név
Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány
Székhely
1121 Budapest, Zugligeti út 9-25.
Adószám
19251589-1-43
Közösségi: HU19251589
Nyilvántartási szám
01-01-0012951
Gazdasági forma
Közérdekű vagyonkezelő alapítvány
Főtevékenység
6420 – Vagyonkezelés (Holding)
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121