Moholy-Nagy University of Art and Design

MOME ZERO

Tegyünk együtt
MOME Erdő
Hírek
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon.

A MOME Zero kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre is. 

2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi a MOME, hogy működését 2030-ra száz százalékban nettó karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig.

Tegyünk együtt

Légy aktív részese a MOME Zero programnak!

MOME Erdő

Együtt teszünk a karbonsemleges egyetemért.

A MOME feladata világos: az előttünk álló években csökkentenünk kell az energiafogyasztásunkat, növelnünk kell a megújuló energiaforrások arányát a működésünkben, meg kell szüntetnünk többek között a papír- és élelmiszerpazarlást is. Pontosan tudjuk, ha mindent jól csinálunk, a MOME károsanyag kibocsátásának egy része akkor is velünk marad. Ezért:

1.lépés

Az egyetem az országban egyedülálló, saját erdőtelepítő akciót indít: összefogásban három meghatározó hazai nemzeti parkkal félszáz hektáron hozunk létre új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését. 

2.lépés

A MOME közössége az erdők telepítését és gondozását erdészmérnökökkel, és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve végzi. Az egyetemi polgárok a terepen sajátítják el a 21. században elengedhetetlen ökológiai tudatosság alapjait.

3.lépés

A MOME Zero program részeként az egyetemi oktatásban szerezhetnek kézzelfogható ismereteket hallgatóink arról, hogy miként hat egymásra természet és ember, milyen elvek mentén érdemes a fenntartható tervezésről gondolkodni. 

Hírek

Teljesítette országos erdőtelepítő akciójának első szakaszát a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME): az első MOME Erdő Garabonc közelében növekszik. A hallgatók által 2023 őszén telepített facsemeték már hozzák első leveleiket, most ezen a területen ültetett további palántákat a MOME közössége.

Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) erdészmérnökei és természetvédelmi szakemberek támogatásával közösen ültették el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon, összesen húszezer éger facsemetét. A MOME Zero program keretében az egyetem közössége öt hektáron, azaz mintegy tíz focipályányi területen dolgozott, dacolva az erős széllel és némi esővel rekordidő alatt ültetve el 20 000 fát.

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal - a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal - összefogva Magyarország három pontján, közel félszáz hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is szerepet vállalhatnak.

A művészet és a természet találkozása a MOME építészhallgatói tervei szerint megépült, bivakszállásként is használható olvasókabin, amit nemrég avattak fel a Csinger-völgyi parkerdőben.

A MOME Innovációs Központ Brunch & Knowledge című, havonta jelentkező rendezvénysorozata a legkülönfélébb témákba enged bepillantást az önkéntességtől a jótékonyságon át egészen a változásmenedzsmentig. A legutóbbi online eseményen a „Természet internete” (IoN) keretrendszer megalkotója, Dr. Nadina Galle ökológiai mérnök előadását hallhatták az érdeklődök. Galle kutatása arról szól, milyen technológiákkal kapcsolható be a természet a digitális/okos világba úgy, hogy jobb városi ökoszisztémát alakíthassunk ki.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. A zöld átállást az Innovációs és Technológiai Minisztérium is aktívan támogatja, amiről stratégiai megállapodást írtak alá a felek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121