Moholy-Nagy University of Art and Design

MOME ZERO

Tegyünk együtt
MOME Erdő
Hírek
A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon.

A MOME Zero kiterjed a campuson kívül megvalósuló klímavédelmi projektekben való aktív szerepvállalásra, a fenntartható működést támogató kutatás-fejlesztési projektek elindítására és ahhoz kapcsolódó pályázati tevékenységre is. 

2022-től teljes tevékenységét a fenntarthatóság elveivel összhangban szervezi a MOME, hogy működését 2030-ra száz százalékban nettó karbonsemlegessé tegye. A zöld átállás az egyetem működésének minden területét érinti a hatékonyabb energiafogyasztástól a hulladék csökkentésén át a papírmentes adminisztráció bevezetéséig.

Tegyünk együtt

Légy aktív részese a MOME Zero programnak!

MOME Erdő

Együtt teszünk a karbonsemleges egyetemért.

A MOME feladata világos: az előttünk álló években csökkentenünk kell az energiafogyasztásunkat, növelnünk kell a megújuló energiaforrások arányát a működésünkben, meg kell szüntetnünk többek között a papír- és élelmiszerpazarlást is. Pontosan tudjuk, ha mindent jól csinálunk, a MOME károsanyag kibocsátásának egy része akkor is velünk marad. Ezért:

1.lépés

Az egyetem az országban egyedülálló, saját erdőtelepítő akciót indít: összefogásban három meghatározó hazai nemzeti parkkal félszáz hektáron hozunk létre új erdőket, amelyek a jövőben lehetővé teszik a MOME károsanyag kibocsátásának semlegesítését. 

2.lépés

A MOME közössége az erdők telepítését és gondozását erdészmérnökökkel, és természetvédelmi szakemberekkel együttműködve végzi. Az egyetemi polgárok a terepen sajátítják el a 21. században elengedhetetlen ökológiai tudatosság alapjait.

3.lépés

A MOME Zero program részeként az egyetemi oktatásban szerezhetnek kézzelfogható ismereteket hallgatóink arról, hogy miként hat egymásra természet és ember, milyen elvek mentén érdemes a fenntartható tervezésről gondolkodni. 

Hírek

Egyedülálló, országos erdőtelepítő akciót indít a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME). Az intézmény három nemzeti parkkal - a Balaton-felvidéki, a Duna-Dráva és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal - összefogva Magyarország három pontján, közel félszáz hektáron hoz létre új erdőket, amelyek felcseperedve lehetővé teszik az egyetem károsanyag kibocsátásának semlegesítését. A program a képzésbe is beépül, az akcióban az egyetem dolgozói és hallgatói is szerepet vállalhatnak.

A művészet és a természet találkozása a MOME építészhallgatói tervei szerint megépült, bivakszállásként is használható olvasókabin, amit nemrég avattak fel a Csinger-völgyi parkerdőben.

A MOME Innovációs Központ Brunch & Knowledge című, havonta jelentkező rendezvénysorozata a legkülönfélébb témákba enged bepillantást az önkéntességtől a jótékonyságon át egészen a változásmenedzsmentig. A legutóbbi online eseményen a „Természet internete” (IoN) keretrendszer megalkotója, Dr. Nadina Galle ökológiai mérnök előadását hallhatták az érdeklődök. Galle kutatása arról szól, milyen technológiákkal kapcsolható be a természet a digitális/okos világba úgy, hogy jobb városi ökoszisztémát alakíthassunk ki.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem célja, hogy 2030-ra Magyarország első nettó karbonsemleges felsőoktatási intézményévé váljon. A zöld átállást az Innovációs és Technológiai Minisztérium is aktívan támogatja, amiről stratégiai megállapodást írtak alá a felek.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121