Csernák Janka
Kutató
Innovációs Központ
Kutató

Csernák Janka a MOME Innovációs Központ szociálisan érzékeny designnal foglalkozó kutatója. Jelenleg hátrányos helyzetű lányok közösségeiben vezet kutatásokat a design szerepéről. A MOME-n és más intézményekben a szociálisan érzékeny design és a spekulatív design témakörében tart kurzusokat.

Fields of education
szociálisan érzékeny design
fenntarthatósági design
spekulatív design
Fields of research
szociálisan érzékeny design

Biography

Csernák Janka szociálisan érzékeny designnal foglalkozó tervező és kutató. Jelenleg a szociálisan érzékeny design és a nemek közötti egyenlőség témakörében végzi DLA-tanulmányait. Piaci alapú termék- és koncepciótervezőként, valamint kurátorként dolgozott különböző célközönségek számára, pályafutása során szerzett tapasztalatait a szociálisan érzékeny design területén eltöltött évek során kamatoztatta. Szociálisan érzékeny designnal kapcsolatos kutatásai középpontjában a hátrányos helyzetű csoportok, a nemek közötti egyenlőség, a participatív design, a tervezési etika és a spekulatív design áll. 
Amellett, hogy Zágrábban (ALU), Gentben (KASK) és Tallinnban (EKA) multidiszciplináris szociálisan érzékeny design kurzusokat tart, hackathonokon és nyári egyetemeken vezet workshopokat, valamint társalapítója a Social Design Networknek.
2014-ben és 2015-ben több projektjéért is megkapta a Magyar Formatervezési Díjat, 2013-ban pedig a Jacques Rougerie Alapítvány díját.

Professional works

design workshop hátrányos helyzetű fiatal lányoknak

kutatás és tartalomfejlesztés, projektvezető

Awards, recognition

A Jacques Rougerie Alapítvány díja, 2013

„Építészet és tengerszint-emelkedés”

Magyar Formatervezési Díj, 2014

termék

Magyar Formatervezési Díj, 2015

termék

Publications

Publication title
Csernák, J., Szerencsés, R., Horváth, L., Dés, F. (2023), FRUSKA Kézikönyv, MOME, Budapest

Achievements

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121