Moholy-Nagy University of Art and Design

FRUSKA

Publikáció
Design workshop hátrányos helyzetű fiatal lányoknak
Project overview
Year of project
2022
Members
Bencsics Dorina
A FRUSKA hátrányos helyzetű lányok számára létrehozott kreatív tér és designoktatási program, amely designeszközök segítségével kínál többszintű tanulási élményt. Olyan szervezetek lányközösségeivel dolgozik együtt, mint a Láthatatlan Iskola vagy a Deák Diák Általános Iskola.
A Social Design Hub által megvalósított program a hétköznapi tárgyak tervezési és gyártási folyamatainak tanításán keresztül segíti a hátrányos helyzetű fiatal nők társadalmi mobilitását. A FRUSKA kutatási projekt és műhelysorozat olyan 10 és 18 év közötti lányok számára teszi lehetővé a kreatív tanulást és a közös alkotási folyamatot, akik számára ez máskülönben nem adott. A cél az, hogy a résztvevők elsajátítsák a technológiai és eszközhasználati készségeket, és az elkészített tárgyak egyéni kialakításán keresztül megtapasztalják a választás szabadságát és következményeit, és ezáltal képessé váljanak tágabb környezetük alakítására. A támogató tanítás a FRUSKA workshopok egyik fő fókusza. A részvételi tervezésen és a kölcsönös tanuláson alapuló program célja, hogy növelje a lányok önbecsülését és önállóságérzetét, hogy később jobb esélyekkel induljanak az életben és a munka világában.
A négy foglalkozás közül az első a tárgyalkotás és a modellezés alapjaival foglalkozik, a második során pedig egy tükörrel dolgoznak, így is elősegítve önmaguk jobb megismerését. A harmadik workshopon a résztvevők saját terükhöz dolgoznak ki terveket, végül a záró foglalkozáson személyre szabott tárgyakat készítenek és díszítenek. A kutatási projekt tágabb célja, hogy a kifejlesztett módszert népszerűsítse a pedagógusok, szakemberek, szociális munkások és közösségszervezők körében egy széles körű alkalmazást elősegítve, ami végül a lányközösségek megerősödéséhez vezethet.

Publikáció

Name of document
FRUSKA Kézikönyv - HU
FRUSKA Handbook - EN
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121