Dr. Dezső Renáta
Tudományos főmunkatárs
Akadémiai Iroda
Tudományos főmunkatárs

Dezső Renáta a MOME tudományos főmunkatársa. 1998-ban kezdte tanulmányait a Formatervező Tanszéken. Azóta folyamatosan aktív a MOME életében, és számos szakmai szerepet vállalt. Kutatási tevékenysége során az alkotói gyakorlat és a tudományos megközelítések összehangolása iránti elkötelezettsége mellett kiemelkedő nemzetközi tudományos kapcsolatokat ápol. Munkáját többek között 2020-ban az EDF és az Oracle közös díjával, 2022-ben pedig a Trieste Contemporanea Gillo Dorfles-díjjal ismerték el.

Fields of education
robotika
research through craft&design
tárgyalkotás
kutatás és fejlesztés
digitális prototípus-fejlesztés
Fields of research
robotika
research through craft&design
fogyatékosságtudomány
digitális technológiák

Biography

Dezső Renáta 1998-tól hallgatóként lépett az egyetemi életbe, majd doktoranduszként, vendégoktatóként, tanársegédként, művészoktatóként és a tárgyalkotás szak vezetőjeként vállalt különböző szakmai szerepeket. Az elmúlt huszonöt évben munkájában elkötelezett a design szakma és az egyetemi oktatás/kutatás folyamatos fejlődése iránt, oktatói és kutatói tevékenysége mellett elkészítette a tárgyalkotás MA szaklétesítési kérelmi anyagának akkreditált tartalomfejlesztését. 

A designkutatásban kiemelt figyelmet fordít az alkotói és tervezői gyakorlat és a tudományos megközelítések összehangolására. A Research through Design (RtD) módszer alkalmazásával olyan prototípusokkal dolgozik, amelyek elősegítik a tudományos kutatómunkát és a tudásfejlesztést. Számos szakmailag elismert konferencián és lektorált folyóiratban publikált magyar és angol nyelven egyaránt, valamint magyar és nemzetközi kiállításokon jelentek meg munkái. Többek között 2019-ben a Nordic Design Research Society (NORDES) konferencián teljes cikk formájában volt lehetősége publikálni a co-Ability fogalmát, valamint a Bécsi Iparművészeti Egyetemmel közösen tartott kurzust társszerzőként publikálta az Intellect (International Journal of Education Through Art) tudományos folyóiratban. 


A munkásságát elismerő szakmai díjak közül kiemelkedik a European Disability Forum (EDF) és az Oracle közös díja 2020-ból, valamint a 2022-es Trieste Contemporanea Gillo Dorfles-díja, amelyet az első helyezéssel ért el. 2022 őszén a MOME megbízásából az ABRAx (Complex and Adaptive Systems Across Robotics, Biology, Art and Design) nevű közös mesterképzési program kidolgozását vezeti a nemzetközi konzorciumban. Az ABRAx célja olyan transzdiszciplináris oktatás nyújtása, amely összekapcsolja a művészetet és a tudományt a fenntarthatóság érdekében. A programot a Trentói Egyetem (UNITN) vezeti, és az Aalborgi Egyetem (AAU), a Göteborgi Egyetem (GU) és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) is részt vesz benne.

Awards, recognition

fogyatékossággal élő kutató számára

a 15. Nemzetközi Technológiai, Tudományos és Társadalmi Konferencián

Publications

Publication title
Co-Ability Practices, NORDES 2019: WHO CARES? (angol)
Mateus-Berr Ruth, Trimmel Stephan, Dezso Renata. (2020) Co-designing for inclusion in international/interdisciplinary teams (angol)
Dezső, R. (2019). A gondoskodó tervezés és gyakorlati reflexiók. (Budapest, Hungary: ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar), Szabálytalan kontúrok (pp. 154-166).

Achievements

előadó, a 6. szekció levezető elnöke

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121