Moholy-Nagy University of Art and Design

Innovációs Központ

Kutatási Hubok
Művészeti és Design Inkubáció
Tevékenységek
Design központú kutatás, fejlesztés és innováció
Az Innovációs Központ társadalmi hatást gyakorló, designközpontú, interdiszciplináris K+F projekteket valósít meg, egyúttal inspirációval szolgál a kelet-közép-európai régióban tevékenykedő designerek számára.

Kutatási Hubok

Az Innovációs Központ négy fő területen folytat kutatásokat, amelyek mindegyikét egy-egy hub képviseli.

A fogyatkozó nyersanyagok és erőforrások, a változó igények és a fenntarthatósággal kapcsolatos aggodalmak megkövetelik, hogy új anyagokat kutassunk és fejlesszünk. Anyagközpontú tervezési megközelítéssel dolgozunk, hogy megértsük és újrafogalmazzuk az emberiség és a minket körülvevő anyagok közötti dinamikát, hogy így alakítsuk a jövőt.

Az elmúlt évtizedek során az egyének számára vagy róluk készült, valamint az általuk generált adatok számának növekedése egyre összetettebbé tette az adatalapú narratívákat. Ezek megértése gyakran kihívást jelent a laikusok számára. Kutatásink célja, hogy ezeket az adatnarratívákat demisztifikáljuk, lehetővé téve az emberek számára az adatok megértését, értelmezését és hatékonyabb felhasználását. Ezáltal elősegítjük az ember és az adatok közötti érthetőbb, inkluzívabb és átláthatóbb interakciókat a mindennapi életben.

Az ember és a számítógép közötti interakció gyors fejlődésének közepette az Immerzió és Interkació Hub tagjai az interaktív környezetek spekulatív jövőképeit vizsgálják, amelyek lehetővé teszik számunkra, hogy teljes értékű kapcsolatot alakítsunk ki természetes környezetünkkel és saját magunkkal.

Az éghajlatváltozás, a társadalmi egyenlőtlenségek, a városi mobilitás és más, napjainkat egyre inkább befolyásoló kérdések arra sarkallnak minket, hogy közösen gondolkodjunk arról, hogyan támogathatja a design a pozitív változásokat. A hub részvételi, gyakorlati alapú designkutatásai hozzájárulnak egy fenntarthatóbb gazdaság és egy mindenki számára rugalmasabb társadalom megteremtéséhez.

Művészeti és Design Inkubáció

Művészeti és design központú inkubációs programunk, a hosszútávú értékteremtést szem előtt tartva, a legkiemelkedőbb hallgatói projektek és diplomamunkák megvalósítását támogatja.

Tevékenységek

Számos szolgáltatást és partnerségi lehetőséget kínálunk. Érdekel valamelyik? Írj nekünk: innovacio@mome.hu

K+F együttműködések

Designalapú kutatás, megbízáson alapuló kutatás, támogatásra irá közös nyuló pályázatok benyújtása és új termékek fejlesztése.

Nyílt innováció

A hallgatók érdemi bevonása a kutatás-fejlesztésbe, szükségletalapú hackathonok rendezése és inkubációs programok működtetése.

A KKE régió vállalati designérettségének kutatása.

Személyre szabott designtanfolyamok

Olyan vállalati képzések, amelyek a valós üzleti környezetben alkalmazható kompetenciákat erősítik a design, az innováció és a kutatás terén.

Hírek

Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

Aszályok, éhínség, háború és globális felmelegedés, mindezek mindennapjaink valóságává váltak. De hogyan terelhetnénk mégis pozitívabb irányba ezeket a folyamatokat? A 2023-ban rendezett Social Design Network konferencia fókuszában a válságok, vész- és veszélyhelyzetek kezelése áll, legyenek azok természetiek, társadalmiak vagy politikaiak.

A kurzushét a MOME egyik legizgalmasabb, közös tanulásra lehetőséget teremtő platformja, ahol egy hétig közös, szakokon és évfolyamokon átívelő műhelymunka zajlik. A mesterszakos és az alapszakos hallgatók együtt alkothatnak, valamint lehetőség nyílik az interdiszciplináris, és elmélyültebb munkára, szakmai párbeszédre is. A program legutóbbi, őszi félévben megvalósult alkalmával a hallgatók több, nem csak design szempontból aktuális témával is foglalkozhattak.

Események

Management

Innovációs Központ igazgató

lasma.ivaska@mome.hu

Partnerségekért felelős vezető

berkovics.dalma@mome.hu

Stratégiai design vezető

bujdoso.attila@mome.hu

MOME Open vezető

gosztonyi.csaba@mome.hu

Operatív vezető

takacs.zsofia@mome.hu
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121