Fehér Bori DLA
Social Design Hub vezető, Tudományos főmunkatárs, témavezető
Innovációs Központ
Social Design Hub vezető
Innovációs Központ
Tudományos főmunkatárs
Doktori Iskola
témavezető

Fehér Bori tudományos főmunkatárs, építész, designstratéga, a MOME Innovációs Központban működő Szociális Design Hub vezetője. Több mint egy évtizede oktat és valósít meg a fenntarthatóság és a szociális design lehetőségeivel kapcsolatos projekteket, kutatásokat a MOME-n.

Fields of education
szociális design
fenntarthatóság
Fields of research
szociális design
fenntarthatóság

Biography

Fehér Bori DLA a MOME tudományos főmunkatársa. Ő vezeti a MOME Innovációs Központban működő Social Design Hubot ahol számos gyakorlatalapú kutatási projektet irányít. Több mint egy évtizede segíti a hallgatók és kutatók szociális, öko- és humanitárius design gyakorlati alapú kutatási projektjeit különböző kísérleti oktatási és kutatási projektek megvalósításával. Kutatásai középpontjában a klímaválság és annak a társadalmi rezilienciához kapcsolódó összefüggései állnak, különös tekintettel a vidéki periférián élő hátrányos helyzetű közösségekre és szervezetekre. Bori emellett Moholy-Nagy László örökségét és munkásságának kapcsolatát is kutatja a kortárs szociális designnal és természetközpontú tervezéssel kapcsolatosan. Társelnöke a saját ötlete nyomán, 2020-ban társalapított nemzetközi Social Design Networknek. Bori 2014 óta a Maryland Institute College of Art Center for Social Design vendégkutatója Baltimore-ban (USA). Építész és designmenedzser végzettségeit a MOME-n szerezte, itt is doktorált summa cum laude minősítéssel. Korábban Budapesten, valamint New Yorkban, az Egyesült Államokban gyakorolta az építészetet.

Megkapta a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala Millenniumi Díját a MOME EcoLab korábbi vezetőjeként, amely a MOME első fenntarthatósági kutatócsoportja volt 2010–2020 között. 2023-ban Aurum Futuri kutatói díjat kapott.

Bori jelenleg az EU által támogatott, a MOME konzorciumvezetésével megvalósított Change Agents projektet vezeti, valamint a Marie Skłodowska-Curie Actions CoDesign4Transitions doktori hálózatában képviseli a MOME-t doktori témavezetőként és a kutatási projekt intézményi felelőseként. 2023-ban a Temes de Disenny tudományos folyóirat társszerkesztője. Bori emellett KFI kurzusokat oktat, és témavezetőként részt vesz a MOME Doktori Iskolájának munkájában is.

Awards, recognition

Millenniumi Díj

Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala

Campus Mundi Ösztöndíj

Publications

Publication title
Lee Davis and Bori Fehér: Design for Life: Moholy-Nagy’s Holistic Blueprint for Social Design Pedagogy and Practice (angol)

Achievements

egy szociális design ABC

módszertani kézikönyv

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121