Aurum Futuri - Dr. Fehér Bori

Date:
Dr. Fehér Bori a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaként az elmúlt közel másfél évtizedben gyakorlat alapú szociális design és szociális építészeti kutatással foglalkozott, elsősorban hátrányos helyzetű közösségek fejlesztésére fókuszálva. 2010 óta a MOME EcoLab társalapítójaként és projektvezetőjeként, majd a labor szakmai vezetőjeként tevékenykedett, 2019-től pedig a MOME Innovációs Központ Social-Design Hub kutatóközpontját vezeti.

Ez alatt az idő alatt számos példaértékű kutatási projektet vezetett, többek között a „MOME Felhőgyár”, az amerikai Maryland Institute College of Art-tal együttműködésben megvalósított „Trust of Mutual Understanding”, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen megvalósított „Jelenlét Mezői” projekteket. 2020-ban doktori címet szerzett, 2023-ban pedig az egyetemen az elsők között kapta meg a tudományos főmunkatársi besorolást design kutatóként. Kutatási tapasztalatait az évek folyamán számos szakmai publikációban összegezte, munkáját 2017-ben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Millennium díjjal ismerte el.

Kutatási tevékenysége mellett Fehér Bori nagy hangsúlyt helyez az oktatásra. Interdiszciplináris kurzusain a MOME hallgatóinak újabb és újabb generációi sajátíthatják el a szociális design kutatás ismereteit és módszertanát gyakorlati projektek keretei között. Bori az évek során számos új képzési anyagot fejlesztett az egyetem BA és MA képzései számára, 2023-tól pedig témavezetőként már a MOME Doktori Iskola tevékenységében is szerepet vállal. Az oktatás és kutatás mellett az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt helyezett az egyetem nemzetközi tudományos hálózatának kiszélesítésére. Ennek kiemelkedő elemeként az izraeli Shenkar Egyetem neves professzorával, Jonathan Venturával közösen 2020-ban megalapította a nemzetközi Soical Design Network-öt, mely mára 30 szociális designnal foglalkozó gondolkodót és szakembert fog össze világszerte, többek között a világhírű brit Royal College of Art (RCA) és a német Universität der Künste Berlin (UDK) egyetemek kutatóit. Novemberben a Social Design Network Conference keretin belül a téma nemzetközi szakértő közösségét idén másodjára hozza a MOME campusára.

Az elmúlt közel másfél évtized során Fehér Bori kutatói, kutatásszervezési, oktatási, publikációs, disszeminációs és nemzetközi hálózatépítő tevékenységét kiemelkedő következetességgel és elhivatottsággal végezte, minden területen maradandó és iránymutató eredményeket érve el. Munkája példaértékű a gyakorlat alapú design kutatás (practice-based research) és a szociális design műfajának hazai meghonosítása, valamint a hazánkban egyelőre úttörőnek számító design kutatói karrier út mintaadása szempontjából, mind a hazai szakmai közösségek, mind pedig a MOME kutatói, oktatói és hallgatói közössége számára.

Barcza Dániel DLA habil.
stratégiai és kutatási rektorhelyettes
szakmai igazgatóhelyettes (Innovációs Központ)

More news

A Jövő Egyeteme a MOME fejlesztéséről és átfogó megújulásáról szól, ami az idei év egyik kiemelt fókuszpontja. Az elmúlt időszakban tizenkét munkacsoport dolgozott a programon, akik a Jövő Egyeteme Műhely vezetésével, az egyetem polgárainak széleskörű bevonásával megvalósították a MOME történetének legátfogóbb tervezési folyamatát és kidolgozták a 2023 decemberében a Szenátus által támogatott Jövő Egyeteme program, azaz a „Három Iskola modell” részletes implementációs tervét. Most pedig újabb mérföldkőhöz ért az egyetem. 2024. július 18-án tartott ülésén a MOME Szenátusa meggyőző többséggel és ellenszavazat nélkül támogatásáról biztosította a tervezetet, így tovább folytatódhat a közös munka annak érdekében, hogy jövő télen életbe léphessen az új struktúra, és a MOME Európa meghatározó design-felsőoktatási intézményévé váljon...

A világ egyik legrangosabb digitális művészeti fesztiváljára, az Ars Electronica 2024-re kapott meghívást egyetemünk. A nagy múltú fesztivál Campus-sorozatában minden évben bemutat egy-egy művészeti egyetemet; a kiállítást a linzi egyetemmel közösen szervezik – Linz főterén ezúttal a MOME hallgatói mutatkozhatnak be. Kárpáti Judit Eszter, Esteban de la Torre és Nagy Ágoston kurátorok az elmúlt évek kiemelkedő diplomamunkáiból válogattak.

Új szimbólummal bővült azoknak az emléktárgyaknak a köre, amelyeket a MOME közösségének a tagjai egyetemi pályafutásuk különböző mérföldköveit elhagyva vehetnek át. Az összetartozást erősítő új jelkép egy esztergálással, forgácsolással készült polírozott felületű bronztárgy, a koncepció alapja a MOME emblémájából kiemelt „O” betű. A Fülöp József rektor kezdeményezésére alkotott tárgyat Ádám Krisztián, a MOME mesteroktatója tervezte, és 2024-től valamennyi képzési szint végzősei vehetik át az oklevelükkel együtt.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121