Aurum Futuri - Dr. Fehér Bori

Date:
Dr. Fehér Bori a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem munkatársaként az elmúlt közel másfél évtizedben gyakorlat alapú szociális design és szociális építészeti kutatással foglalkozott, elsősorban hátrányos helyzetű közösségek fejlesztésére fókuszálva. 2010 óta a MOME EcoLab társalapítójaként és projektvezetőjeként, majd a labor szakmai vezetőjeként tevékenykedett, 2019-től pedig a MOME Innovációs Központ Social-Design Hub kutatóközpontját vezeti.

Ez alatt az idő alatt számos példaértékű kutatási projektet vezetett, többek között a „MOME Felhőgyár”, az amerikai Maryland Institute College of Art-tal együttműködésben megvalósított „Trust of Mutual Understanding”, valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen megvalósított „Jelenlét Mezői” projekteket. 2020-ban doktori címet szerzett, 2023-ban pedig az egyetemen az elsők között kapta meg a tudományos főmunkatársi besorolást design kutatóként. Kutatási tapasztalatait az évek folyamán számos szakmai publikációban összegezte, munkáját 2017-ben a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala a Millennium díjjal ismerte el.

Kutatási tevékenysége mellett Fehér Bori nagy hangsúlyt helyez az oktatásra. Interdiszciplináris kurzusain a MOME hallgatóinak újabb és újabb generációi sajátíthatják el a szociális design kutatás ismereteit és módszertanát gyakorlati projektek keretei között. Bori az évek során számos új képzési anyagot fejlesztett az egyetem BA és MA képzései számára, 2023-tól pedig témavezetőként már a MOME Doktori Iskola tevékenységében is szerepet vállal. Az oktatás és kutatás mellett az elmúlt években egyre nagyobb hangsúlyt helyezett az egyetem nemzetközi tudományos hálózatának kiszélesítésére. Ennek kiemelkedő elemeként az izraeli Shenkar Egyetem neves professzorával, Jonathan Venturával közösen 2020-ban megalapította a nemzetközi Soical Design Network-öt, mely mára 30 szociális designnal foglalkozó gondolkodót és szakembert fog össze világszerte, többek között a világhírű brit Royal College of Art (RCA) és a német Universität der Künste Berlin (UDK) egyetemek kutatóit. Novemberben a Social Design Network Conference keretin belül a téma nemzetközi szakértő közösségét idén másodjára hozza a MOME campusára.

Az elmúlt közel másfél évtized során Fehér Bori kutatói, kutatásszervezési, oktatási, publikációs, disszeminációs és nemzetközi hálózatépítő tevékenységét kiemelkedő következetességgel és elhivatottsággal végezte, minden területen maradandó és iránymutató eredményeket érve el. Munkája példaértékű a gyakorlat alapú design kutatás (practice-based research) és a szociális design műfajának hazai meghonosítása, valamint a hazánkban egyelőre úttörőnek számító design kutatói karrier út mintaadása szempontjából, mind a hazai szakmai közösségek, mind pedig a MOME kutatói, oktatói és hallgatói közössége számára.

Barcza Dániel DLA habil.
stratégiai és kutatási rektorhelyettes
szakmai igazgatóhelyettes (Innovációs Központ)

More news

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121