Kudász Gábor Arion DLA
MA szakvezető, egyetemi docens, témavezető
Fotográfia MA
MA szakvezető
Photography MA angol nyelven
MA szakvezető
Fotográfia MA
egyetemi docens
Photography MA angol nyelven
egyetemi docens
Doktori Iskola
témavezető

Kudász Gábor Arion fotográfus, a MOME alumnusa, az angol nyelvű Fotográfia mesterképzés vezetője és oktatója, a MOME doktori iskolájában témavezető.

Fields of education
fotográfia
Fields of research
kortárs fotográfia
vizuális művészetek
tér, mint természeti erőforrás
emlékezet, mint konstrukció
felelősség és ambíció

Biography

Kudász Gábor Arion a Magyar Iparművészeti Egyetemen (a MOME elődjén) tanult fotográfiát, majd 2003-ban tanári állást kapott itt. „Emberi lépték – a téglától a technológiai korszak horizontjáig” című doktori disszertációját 2016-ban védte meg. 2013 óta tanít a fotográfia mesterképzésben, 2017 óta pedig a Doktori Iskolában.

Arion fotográfiai munkái megrendezett és fiktív elemeket építenek be hosszú távú dokumentarista projektekbe. Határozottan hisz abban, hogy a művészek a társadalom lelkiismereteként működnek, ezért a fotósok azon szándéka, hogy feltárják az igazságot, igazolja a képi manipulációt, amely a képeken keresztül történő mélyebb elköteleződéshez szükséges. Művészi pályája kezdetén, 2000-ben Ariont a természeti és épített környezettel való emberi kölcsönhatás érdekelte. Városfejlesztéssel, környezetvédelmi kérdésekkel és turizmussal foglalkozó tájközpontú projekteket dolgozott ki, mígnem 2010-ben egy családi tragédia hatására művészi útja radikálisan eltolódott a privát történetek és az emlékezet működése felé, és ennek következtében újragondolta a fényképhez mint dokumentumhoz való hozzáállását. Jelenleg a felelősség és az ambíció kölcsönhatása áll munkáinak középpontjában.

Eredményeit számos díjjal és ösztöndíjjal ismerték el, többek között 2013-ban a Magyar Köztársaság Balogh Rudolf-díjával, 2015-ben Robert Capa-nagydíjjal, 2018-ban a Magyar Művészeti Akadémia ösztöndíjával, 2021-ben pedig a Saari Rezidencia díjával. Arion művei nemzetközi kiállításokon láthatók és limitált példányszámú művészkönyveket is kiad.

Awards, recognition

Balogh Rudolf-díj, 2013

Robert Capa fotográfiai nagydíj, 2015

MMKI ösztöndíj, 2018–2022

Publications

Publication title
HUMAN, Emberi lépték – téglától a technikai kor horizontjáig

Achievements

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121