Lublóy Zoltán DLA
egyetemi adjunktus
Tárgyalkotás BA
egyetemi adjunktus
Kerámiatervezés MA
egyetemi adjunktus

Az egyetemen szinte folyamatosan jelen van, kezdetben hallgatóként, azután oktatóként, majd adjunktusként. Itt szerezte meg doktori képesítését, és évek óta oktatói tevékenységével segíti a hallgatókat.

Fields of education
kerámia- és porcelántervezés
kerámia-szaktörténet
grafikai eljárások kerámia- és üvegfelületen
digitális kerámiatechnológiák
Fields of research
3Ds technológiák
kerámia technológiák

Biography

Lublóy Zoltán, a MOME Tárgyalkotó Tanszékének oktatója azért vágott bele az egyetem doktori képzésébe, hogy a korábbi ösztöndíjai alkalmával elkezdett „asztali edények” témakörét három kategóriában is továbbfejleszthesse. Az egyik kategória egy exkluzív kollekció művészibb formavilággal, a másik irány kis szériás, minőségi tárgyegyüttest tartalmaz, a harmadik pedig nagyobb darabszámban gyártható, de mind formájukban, mind funkciójukban egyediséget hordozó készleteket egyesít. Mitől lehet például egy teáskészlet egyedi a mai árudömpingben? Lublóy Zoltán szerint akár már egy icipici plusztól: legyen meglepő, humoros, minden oldala rejtsen újdonságot, kerülje az unalomig ismételt, hagyományos arányokat.
Ezeket a kézjegyeket próbálta alkalmazni Party szett tálaiban, reggelizős készleténél és az égetőkemencéből frissen kikerült Cactoo vázájánál. Ez utóbbi képviseli legjobban azt az organikus világot, amelyet Lublóy Zoltán magáénak vall, hiszen véleménye szerint a kerámia már anyagában a lágyság, a finomság érzetét kelti, így számára az íves, gömbölyded tömegek magától értetődőek. A tervező egyébként nemcsak a porcelán, hanem az üveg univerzumában is otthonosan mozog. Ezt bizonyítja a Campona Italgyártó Kft. pályázatán első díjat kapott likőröspalackja és az ajkai üveggyárnak készített pálinkásüveg harmadik helyezése. A szakmai felkészültséghez nélkülözhetetlen a nemzetközi trendek követése, amit szakoktatóként és alkotóként egyaránt kötelező érvényűnek tart.

Awards, recognition

Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121