Máté Gábor DLA
BA szakfelelős, BA szakvezető, egyetemi docens, témavezető
Fotográfia BA
BA szakvezető
Fotográfia BA
BA szakfelelős
Fotográfia BA
egyetemi docens
Fotográfia MA
egyetemi docens
Photography MA angol nyelven
egyetemi docens
Doktori Iskola
témavezető

A Magyar Iparművészeti Főiskola fotográfus képzésében megszerzett diplomája után, tizenhat év aktív szakmai tevékenységet követően 2007-ben tért vissza a MOME-ra a szak oktatójaként tanítani. Azóta az oktatás mellett számos szakmai esemény és kiadvány létrejöttében kezdeményezett és vállalt irányító szerepet. Jelenleg a fotográfus alapképzést vezeti, és az oktatási programjuk sikerességért vállal felelősséget.

Fields of education
fotográfia
Fields of research
fotográfia

Biography

Már kamaszkora óta foglalkozik komolyan fotográfiával. A Magyar Iparművészeti Főiskolán 1991-ben készült „Bunda” című fotográfus diplomamunkája hosszú időre meghatározta pályafutását. Kezdetben különböző megrendelőknek készített képeket, amelyek reklám- és kulturális tartalmú plakátokon, kiadványokban és könyvekben jelentek meg. (Olyan nemzetközi ügynökségeknek dolgozott, mint a McCann Erickson, GGK, Young and Rubicam stb., illetve olyan projektet is készített Open Air 8x10 címmel, melynek képei a School of International Center of Photography-ban lettek kiállítva.) 

2007-ben meghívták a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) oktatói csapatába, majd hamarosan felvették a MOME Doktori Iskola képzésébe is, ahol önálló alkotói témájával, az emberi ragaszkodással foglalkozott. A „Philémon álma – az örök házasság eszménye” című doktori mestermunkájában az együttélés problémáját dolgozta fel, amelyet házaspárokról készült megrendezett képein mutatott be. 

Ezt követően 2015-ben megválasztották a MOME fotográfia szak vezetőjének, majd egyre több kurátori, szervezői és témavezetői feladatot látott el. Közben elkészítette a „Válás. A nehezen meghozott döntés” című kiállítását, amelyben a válás során átélt érzéseket tárta fel elvált szülőkről készült megrendezett képein. Ezt követően azokkal a fiatalokkal foglalkozott, akiknek a szüleit a házasságról és a válásról készült sorozataiban fényképezte. 2018-ban munkája elismeréseként megkapta a Balogh Rudolf-díjat.

Awards, recognition

Balogh Rudolf-díj

Golden Drumstick Award, Portoroz, 2002

AD Spot Award, Milano, 2000

Non profit kampány, Publicita Progresso

Publications

Publication title
Philémón álma – az örök házasság eszménye

Achievements

Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ, Project Room, Budapest, 2016

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121