Pfisztner Gábor PhD
vendégelőadó
Média Intézet
vendégelőadó
Fotográfia BA
vendégelőadó
Fotográfia MA
vendégelőadó
Photography MA angol nyelven
vendégelőadó

A fényképezésről eleinte csak írt. Később Kopek Gábor ajánlásával tanított a Gulyás Miklós alapította fotografus.hu alapítvány tanfolyamain. A MOME-n 2005 őszén kezdett óraadóként kurzusokat tartani a fotószak hallgatóinak, majd a Médiaintézet első éves diákjainak. 2019 óta főként a fényképezéshez kapcsolódó eszmetörténeti és művészetelméleti kérdésekkel foglalkozik.

Fields of education
fényképezéshez kapcsolódó elméleti kérdések
Fields of research
képhermeneutika
vizuális kultúra

Biography

Főállású oktatóként jelenleg a Budapesti Metropolitan Egyetem (METU, korábban Budapesti Kommunikációs és Üzleti Főiskola) Médiaművészeti Intézetében tart kurzusokat. Vendégoktatóként, megbízott előadóként, illetve óraadóként kurzusokat, esetenként alkalmi előadásokat tart, illetve tartott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, az ELTE BTK Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetében, az ELTE BTK Művészettörténeti Intézetében, a BME Szociológia és Kommunikáció Tanszékén, valamint a Képzőművészeti Egyetem Intermédia szakán a

a fotográfia történetéről, fotóelméleti kérdésekről, a fotóról mint médiumról a kortárs művészetben, fotográfia és építészet kapcsolatáról, az építészeti fényképezésről, a fényképezés társadalmi és kulturális szempontból jelentős kérdéseiről.

Emellett óraadó vol a MÚOSZ Bálint György Újságíró Akadémián, ahol fotográfiai ismereteket és tervezést tanított.

Ezen kívül felkért előadóként előadásokat tartott a Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központban, a Mai Manó Ház – Magyar Fotográfusok Házában, a Dunaújvárosi Fotóbiennálén, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeumban képelméleti problémákról, a kortárs fotográfiáról, a sajtó és a fotográfia viszonyáról, a reklám, a divat és a fényképezés kapcsolatáról a két világháború között.

Rendszeresen publikál kritikákat, esszéket, kiállítási ismertetőket a Fotóművészet és a Balkon című folyóiratokban, de jelentek meg írásai a Disegnóban, az Új Művészetben, a Műértőben, az Oktogonban és az Atrium magazinban is.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121