Szentpéteri Márton PhD, habil.
Doktori Iskola Board, Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács, MA szakfelelős, PhD program vezető, egyetemi tanár, témavezető
Designelmélet MA
MA szakfelelős
Designelmélet MA
egyetemi tanár
Designkultúra BA
egyetemi tanár
Doktori Iskola
PhD program vezető
Doktori Iskola
Doktori Iskola Board
Doktori Iskola
témavezető
Doktori Iskola
Egyetemi Doktori és Habilitációs Tanács

Egész szűkebb családja a MOME-n végzett, édesapja az egyetem díszdoktora. Kezdetben éppen ezért inkább a bölcsész pályát választotta, de már doktorandusz korában elkezdett dolgozni építészet- és designkritikusként. Csaknem két évtizede pedig friss doktorként módja nyílt az eszmetörténészi és designkritikusi munka érdemi összekapcsolására, mégpedig az akkor már nemzetközi értelemben is bontakozó designkultúra-tudomány keretei között. 2014 óta vezeti a MOME Doktori Iskolájának PhD-programját, amelynek fő kutatási fókuszául éppen a designkultúra-tudományt választották.

Fields of education
designelmélet
designtörténet
designkultúra-tudomány
művészeti kutatás
designkutatás
Fields of research
eszme- és kultúrtörténet
designkultúra-tudomány

Biography

Szentpéteri Márton (született: 1973. október 1.) történész és designkritikus. Az irodalomtudomány doktora (2005), 2013-ban habilitált designelméletből. 1993 és 2002 között a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a nápolyi Istituto Universitario Orientalén (mai elnevezése: Università degli Studi di Napoli L’Orientale), valamint a budapesti Közép-Európai Egyetemen hallgatott irodalomtudományt, nyelvészetet, esztétikát, filozófiát és történelemtudományt. 2001-ben a wolfenbütteli Herzog August Bibliothek posztgraduális kutatója volt (Rolf und Ursula Schneider ösztöndíjjal). PhD-fokozata megszerzését követően a Magyar Tudományos Akadémia fiatal kutatója (2005–2009), a Netherlands Institute of Advanced Study for the Humanities and Social Sciences Mellon-rezidense (2006–2007), a MOME Deák Ferenc posztdoktori ösztöndíjasa (2006–2007), valamint az Oxfordi Egyetem Marie Curie Intra-European Fellowship ösztöndíjasa volt (2010–2011); utóbbi mellett a St. Anne’s College Plumer-ösztöndíjas kutatója és a Modern European History Research Centre tudományos főmunkatársa is volt. Dr. Szentpéteri Márton 2018 óta a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem docense. Az egyetem designkultúra-tudomány PhD-képzésének alapítója és vezetője. Legfőbb érdeklődési köre a korai modern eszme- és kultúrtörténet, illetve a modern és kortárs designkultúra.
Két monográfia szerzője (Egyetemes tudomány Erdélyben: Johann Heinrich Alsted és a herborni hagyomány, 2008; valamint Design és kultúra: befogadó designkultúra, 2010), több magyar nyelvű antológiának (Térpoétika, 2010; Narratív design, 2013; Posztszekularizáció, 2020) és folyóiratnak (Helikon – Irodalomtudományi Szemle: A Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Irodalomtudományi Intézetének folyóirata, valamint Disegno – a designkultúra folyóirata) pedig szerkesztője, társszerkesztője.
2005 és 2010 között, illetve 2020 óta a MOME küldöttjeként a Cumulus – International Association of Universities and Colleges of Art, Design and Media több tanácskozásán vett részt előadóként, szekcióelnökként (Róma, 2021) és munkacsoporttagként (Koppenhága, 2005; Nantes, 2006; Zürich, 2008; St Etienne, 2008; London, 2009). 2010 és 2013 között a MOME képviselőjeként vett részt a European League of Institutes of the Arts (ELIA) SHARE projektjében (a Work Package 2: Development 3rd Cycle Education tagjaként). Aktív résztvevője az ESSWE-nek (Nyugati Ezoterikus Tanulmányok Európai Egyesülete), és alapító tagja a CEENASWE-nek (Nyugati Ezoterikus Akadémikus Tanulmányok Közép- és Kelet-európai Hálózata).
Örökös tagja a Netherlands Institute for Advanced Study Fellows Associationnek (NFA), valamint tagja a Marie Curie Alumni Associationnek (MCAA).
Rendszeres előadó az International Society for Intellectual History (ISIH), a Cumulus, az ELIA, az ESSWE/CEENASWE programjain, valamint más konferenciákon és tudományos találkozókon többek között Budapesten, Isztambulban, Helsinkiben, Szöulban, Nantes-ban, Saint-Étienne-ben, Strasbourgban, Amszterdamban, Edinburgh-ban, Londonban, Bolzanóban, Prágában, Koldingban, Belgrádban, Kolozsváron, Rigában, Tallinnban, Jeruzsálemben, St Andrewsban, Oxfordban, Párizsban, Rómában és Rovaniemiben.
A Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság Doktori Kollégiumának rendes tagja 2019 óta.
2023-ban Apáczai Csere János-díjjal ismerték el a felsőoktatás területén végzett oktatói és kutatói munkájáért.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121