Vass Csenge Virág
egyetemi tanársegéd
Divat-és textiltervezés MA
egyetemi tanársegéd

Vass Csenge harmadéves DLA-hallgató, a MOME Design Intézet tanársegédje. A BA és az MA képzést is a MOME-n végezte el textiltervezés szakon. Jelenleg textil- és jelmeztervezést tanít a mesterképzésben, illetve alkalmanként oktat az Elméleti Intézetben is.

Fields of education
jelmez- és textiltervezés

Biography

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem mesterképzésén diplomázott 2017-ben. Az alapképzést is itt végezte textiltervezés szakon, nyomottanyag-tervezés és öltözéktervezés szakirányon. A BA képzés alatt Erasmus-ösztöndíjjal fél évet tanult Barcelonában, az ESDi – Escuela Superior de Diseño művészeti iskolában. A mesterképzés után az Erasmus+ ösztöndíj keretén belül három hónapot töltött a hollandiai Eindhoven városában, ahol a nemzetközileg ismert konceptuális designer, Bart Hess stúdiójában végezte szakmai gyakorlatát. Itt többek között dolgozott egy konceptuális textilen a Chanel divatcég számára, részt vett egy performansz-installáció kivitelezésében az eindhoveni Holland Design Hét során, készített egy kosztümöt egy amszterdami táncelőadáshoz, illetve egy hónapnyi anyagkutatási folyamatban vett részt, amely egy amerikai kortárstánc-projekthez készült.


Több itthoni és külföldi kortárstánc-produkcióban dolgozott jelmeztervezőként. Részt vett Hód Adrienn koreográfus „Sunday” és „Délibáb” című darabjában, Kelemen Patrik „PLATEAU” című előadásában, Molnár Csaba és Cuhorka Emese Lábán Rudolf-díjas munkájában, a „Mestermunka” című darabban. 2020-ban lehetősége nyílt a brémai kortárs táncszínházban jelmeztervezőként dolgozni Helge Letonja koreográfussal az általa rendezett „Momentum Zero” című előadásban, amely az Of Curious Nature nevű társulat szervezésében jött létre. Idén a Tünet Együttes formáció új darabjának, az „AFTERPARTY” című, Szabó Réka által rendezett performatív előadásnak készítette a jelmezeit és a kellékeit. Kelemen Patrik „CRYPTIC BODIES” című kísérleti darabjában is dolgozott látvány- és jelmeztervezőként, valamint art directorként.


A „Morphogenesis” című mestermunkáját több helyen is bemutatták. Kiállították a Budapest Design Week folyamán az Artus Stúdióban, meghívták a Trafó Kortárs Művészetek Házába a smART XTRA! szervezésében, emellett megjelent még a Pécsi Galériában, a „Hybrid” kiállításon és a MANK Galériában az „ArtScience” kiállítás keretein belül. Azóta létrejött az URFORM elnevezésű kísérleti, több médiumot integráló performansz-installáció. Ez egy olyan kollaborációs projekt, amelyet másik két alkotóval, Barna Nóra kortárstánc-művésszel és Mákó Rozi kísérleti zeneszerzővel közösen hoztak létre. Az alapkoncepció, az installáció, a látványvilág, illetve a kosztüm tartozott alkotói szerepköréhez. A projekt a Trafóban debütált a smART XTRA! szervezésében, és azóta meghívást kapott a D17 galéria által megrendezésre kerülő „REFLEX” című kiállításra. Az utóbbi folyamán létrejött egy konceptuális táncvideó is, amely az URFORM II címet viseli.

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121