Veres Bálint PhD, habil.
DLA program vezető, Doktori Iskola Board, habilitált egyetemi docens, témavezető
Designkultúra BA
habilitált egyetemi docens
Doktori Iskola
Doktori Iskola Board
Doktori Iskola
DLA program vezető
Doktori Iskola
témavezető

Esztéta, 2008 óta a MOME oktatója. Évekig az Elméleti Intézet igazgatóhelyettese, egy évig igazgatója. 2015–2020 között a Doktori Iskola operatív vezetője, 2020 óta DLA-programvezetője. A MOME OPEN Music Video tanfolyam alapítója. A 2012–2019 között működött inkluzív design műhely, a MOME TransferLab alapítója.

Fields of education
esztétika
filozófia
építészetelmélet
designkultúra-tudomány
inkluzív tervezés
írásgyakorlat
zenetörténet
Fields of research
esztétika
szómaesztétika
médiumfilozófia
intermédia
designfilozófia
modern zenetörténet
építészetelmélet

Biography

Bölcsészeti tanulmányai mellett zenei stúdiumokat folytatott, majd a két területet összekapcsolva 2008-ban zeneesztétikából doktorált. Kutatásai körét az elmúlt évtizedben az építészetelmélet, a szómaesztétika, a médiumfilozófia, az intermédia-kutatás, a hétköznapi esztétika, a fogyatékosságtudomány és a designfilozófia irányaiban tágította.
Tudományos írásai a 2010-es évek dereka óta legnagyobbrészt angol nyelven jelennek meg nemzetközi folyóiratokban, gyűjteményes kötetekben. 2015-ben habilitált designkultúra-tudományból. 2023 óta a Magyar Szómaesztétikai Fórum elnöke. Az International Association for Aesthetics, az International Society of Intermedia Studies és a European Network of Somaesthetics tagja. 2023-ban jelent meg a világhírű filozófussal, Richard Shustermannal közösen szerkesztett designfilozófiai könyve a Brill kiadónál. Nemzetközi kapcsolatrendszerét a Doktori Iskola égisze alatt megrendezett konferenciák (Design Culture and Somaesthetics 2019; The Promise of Pragmatist Aesthetics 2022; Designing Everyday Experience 2023) és gyakori vendégelőadások megvalósulása érdekében rendszeresen mozgósítja. 2004–2006 között Kodály Zoltán ösztöndíjas. Kimagasló egyetemi oktatói munkájáért 2021-ben Apáczai Csere János-díjban részesült.
Tudományos és oktatói munkássága mellett fontosnak tartja a kulturális térben történő termékeny részvétel sokféle formáját: működött zenekritikusként, a pannonhalmi Arcus Temporum Művészeti Fesztivál programszerkesztőjeként, zenei és építészeti szervezetek tanácsadójaként, fordítóként, kurátorként, pódiumbeszélgetések szervezőjeként. A MOME-n zajló sport- és sziklamászó élet szervezésének, a sportszakosztály létrehozásának egyik kezdeményezője.

Awards, recognition

Apáczai Csere János-díj

Kodály Zoltán Zenei Alkotói Ösztöndíj

Publications

Publication title
Richard Shusterman, Veres, Bálint: Szómaesztétika és dizájnkultúra (angol nyelven)
Veres Bálint: Újragondolhatjuk-e a művészeteket az építészet révén? Disegno 1(01), 2014, 78–95
Veres Bálint: Hangszövedékek – Fejezetek a magyar zeneszerzés közelmúltjából Budapest, Typotex, 2015.
Veres Bálint: Az intermedia és az időszakosság Acta Universitatis Sapientiae, Film and Media Studies, vol. 9, no. 1, Dec. 2014, pp. 155–69. (angol nyelven)

Achievements

MOME Transferlab

alapító

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121