Blending Nature and Technology - teamLab masterclass Budapesten

Kudo Takashi és Yamada Takeshi, a tokiói teamLab tagjai The philosophy and design of TeamLab's Interactive art exhibitions címmel tart előadást Budapesten.

A New Yorktól Párizson át Pekingig több millió látogatót vonzó, varázslatos szférákat felépítő digitális művészkollektíva képviselői először tartanak előadást Magyarországon. A bemutatóval egybekötött panelbeszélgetésen megismerhetjük működésüket, alkotásaikat és fantasztikus világukat.   

A csoportot nemzetközi művészek, programozók, mérnökök, CG animátorok, matematikusok és építészek alkotják, akik magukat "ultratechnológusoknak" nevezik. Immerzív tereikben elmosódnak a határok a víz, a szárazföld, a múlt, a jövő, a fantázia és a valóság birodalma között, a terekben használható mobilalkalmazásokkal pedig olyan extra rétegeket tapasztalhat meg a látogató, amelyek elgondolkodtatják, vagy éppen az érzelmeikre hatnak. A terekben gyakran a látogató mozgására is reagáló lények, alakzatok állandó mozgásban vannak, mindegyik egyszeri, megismételhetetlen.  

Most látható Tokióban a Boderless című kiállításuk, amely kicsiknek és nagyoknak is hatalmas élmény. A cím tulajdonképpen nem csak erre a kiállításra vonatkozik, hanem egész hitvallásukra: meghatározó elvük, hogy a tudományterületek közti határokat felpuhítsák, egymásba folyassák, átlépjék. A szervezeti struktúrájában sem klasszikus társulás tevékenysége az üzleti és a művészeti határán mozog, a saját produkciók mellett építészeti projektekben vesznek részt, más múzeumi intézményeknek terveznek kiálltásokat. 

A 2001-ben alapított, de igazán híressé csak 2018-ban vált csoport mára több saját kiállítótérrel rendelkezik, TeamLab alkotások találhatók többek közt a Los Angeles, Sydney, San Francisco, New York, Isztambul, Helsinki és Melbourne kortárs művészeti múzeumaiban, több tucat metropolisz közterein mutattak be lélegzetelállító installációkat, és számos, jelenleg is folyamatosan megtekinthető saját múzeumot, kiállítóteret hoztak létre Japán szerte. 

Interdiszciplináris munkáikban elmosódnak a határok a tudomány, a művészet, a technológia és a valós világ között. A művészekből, programozókból, mérnökökből, CG-animátorokból, matematikusokból és építészekből - álló csoport missziója a művészeten keresztül az én és a világ közötti kapcsolat megújítása, és az érzékelés új formáinak feltárása. 

Az emberek, hogy jobban megérthessék a körülöttük lévő világot, csoportosítják, elhatárolják a dolgokat- írják, a teamLab pedig pont arra törekszik, hogy túllépje ezeket a határokat, legyen szó akár az én és a világ közötti kapcsolatról, akár az idő linearitásáról alkotott elképzeléseinkben. Munkáiban annak bemutatására törekszik, hogy létezhetünk akár egy hosszú, törékeny, mégis csodálatos, határtalan folytonosságban is. 

Event information

Időpont: 2024.március 12. 18.30

Helyszín: MOME TWO, Térkísérleti terem (T_014)

Program:
18:35-19:00 teamLab prezentáció, prezentál: Takashi Kudo
19:00-19:45 Panelbeszélgetés: Takashi Kudo, Takeshi Yamada moderátor: Érmezei Lili Zoé
19:45-20:15 Q&A

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121