Engage4BIO webinárium: A design szerepe a bioalapú gazdaságban

Három egymást kiegészítő előadás és interaktív elemek révén a résztvevők megismerhetik a biodesign világát, és azt, hogyan alakíthatja át a fenntarthatóság, az innováció és az élő rendszerekkel való kapcsolatunk megértését. A webinárium egy bevezető előadással kezdődik az Engage4BIO csapatától, amely bemutatja magát a projektet, valamint rávilágít a művészet jelentőségére a biomassza-alapú gazdaság területén.
Edit Blaumann előadása általános bevezetést nyújt a biodesign területébe, bemutatva, hogyan ötvözi a biológiát és a design-t a kortárs kihívások kezelésére. Kiválasztott példákon keresztül hangsúlyozza, hogyan dolgoznak a designerek élő rendszerekkel, hogy fenntartható, innovatív megoldásokat hozzanak létre.
Malu Lücking előadása az algákban rejlő lehetőségeket járja körül, mint a jövő élelmiszerrendszereinek kulcsszereplőit. A Mujo és a Landless Food projekt tapasztalataira építve mutatja be, hogyan lehet az algákat nemcsak táplálékként és ízfokozóként hasznosítani, hanem olyan új területeken is, mint a fenntartható csomagolás — ezzel újragondolva az élelmiszerhez és a földhasználathoz való viszonyunkat.
Az Engage4BIO projektről: Az Engage4BIO projekt 2022 októberében indult a Horizon Europe program támogatásával. A projekt célja a biomassza-alapú gazdaság erősítése és a fenntartható regionális fejlődés elősegítése, bioökonómiai stratégiák kialakításával és szektorok közötti párbeszéd, valamint kreatív együttműködés ösztönzésével.
A konzorciumot az osztrák Zentrum für Soziale Innovation vezeti, míg Magyarországon a mezőgazdasági-élelmiszeripari fókuszú regionális bioökonómiai platformot a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. koordinálja. A projekt egyik fő célja, hogy a designgondolkodás és design-alapú módszertanok alkalmazásával támogassa a lakosság szemléletformálását, elősegítve a fenntartható értékláncok átalakítását. A társadalmi érzékenyítés célja, hogy ösztönözze a közösségeket a felelősségvállalásra, ezáltal elősegítve a fenntarthatóbb életmód kialakítását.