Social Design Network Conference

A nemzetközi SDN-konferencia különböző tudományágak szakembereivel közösen tárja fel, hogyan reagál a design a válságokra és milyen eszközökkel segít azokat megérteni, kezelni.

Globális felmelegedés, a biológiai sokféleség csökkenése, aszályok, éhínség, háború, populizmus, globális járvány, politikai polarizáció, gazdasági válság és infláció, növekvő egyenlőtlenségek, elavuló oktatási rendszerek: A jelenlegi és várható válságok, amelyek az úgynevezett „fejlődésből” származnak, alapvetően a világban való létezésünk sokféle (globális/lokális, mikro/makro, társadalmi/egyéni stb.) változása és átformálása, és a környezet és emberiség iránti mélységes érzéketlenség jellemezte őket. A válságok e különböző formái elavulttá tették a stabilitás illúzióit a politikai renddel, gazdasággal és a haladás eszméivel kapcsolatban. Emellett állandósították és gyakran fokozták a népességen, társadalmi-gazdasági osztályokon és közösségeken belüli és közötti megosztottságot. Úgy tűnik, korunk formális politikai struktúrái korlátozottan képesek önállóan szembeszállni a válságok kuszaságával.

A design, mint tudományág, reagál ezekre a fejleményekre, hiszen több mint egy évszázada egyértelmû „társadalmi fordulattal” reagál és fejlõdik az átfogó kihívásokra. Ez kérdéseket vet fel magával a tervezéssel kapcsolatos, régóta fennálló hiedelmekkel, gyakorlatokkal és koncepciókkal kapcsolatban. Bár a krízishelyzetek miatt sivár a terep, azon töprengünk, hogy a design hogyan tud áttörni a holtpontról és hozzájárulni a nagyon szükséges, alapvető változásokhoz.

Hogyan mutatja meg nekünk a design a közös jövőt – és a hozzá vezető számos utat?
Hogyan szolgálhat a remény jeleként?
Hogyan vezethet reális megoldásokokhoz, és hogyan indíthatja el a pozitív változást?

A nemzetközi szociális design konferenciánk több tudományterületek szakembereivel közösen tárja meg fel, hogyan reagál a design a válságokra, és hogyan alakítja a válságról alkotott felfogásunkat különböző tevékenységek és beavatkozások révén.

A rendezvény angol nyelven kerül megrendezésre a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem campusán.

A konferenciát a Cumulus Assocation támogatja.

---

További információ és regisztráció: https://conference.socialdesignnetwork.org/

 

// A program a MOME Alapítvány támogatásával, a “Global Voices at MOME” kezdeményezés részeként valósul meg. //

Event information

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. A konferencia angol nyelven kerül megrendezésre.

More events

Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121