News

Add filter

Ékszerként újragondolt hallókészülék, narratív videójáték, multimédiás látványtervezés és több revitalizációs projekt is szerepel a most díjazott hallgatók munkái között. Az okleveleket ünnepélyes keretek között az ösztöndíj névadója, a világhírű formatervező, a MOME professor emeritusa, Stefan Lengyel személyesen adta át, mindez nagy megtiszteltetést jelentett az ösztöndíjasoknak és az egyetem munkatársainak is. Az elismerésben részesült tizenhat hallgató az öt hónapos ösztöndíj támogatással dolgozhat tovább koncepcióján.

Közösségi és szakmai programokkal, Budapest-túrával rajtolt február 9-én a Tiéd a holnap – A jövő kreatív tehetségeiért programja, amely huszonhárom, Magyarország legszegényebb régióiból érkező tehetséges diáknak ad lehetőséget a kreatívipari továbbtanulásra.

Jövőre magyar űrhajós is indulhat az űrbe. Vajon hogyan változik a világ az űrkutatás hatására 20 év múlva? Hogyan és mire taníthat a Világegyetem? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel az Ugrás a jövőbe! 2024 kreatív alkotói pályázata, melynek február 12-én nyílt meg jelentkezési felülete. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kreatív alkotópályázata olyan 7-10. osztályos kreatív magyarországi és határon túli csapatok, barátok együttes jelentkezését várja, akiket érdekel a jövő, vannak ötleteik és szívesen terveznek tudományos fantasztikus tárgyat vagy szolgáltatást.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány az egyetem történetének egyik legfontosabb társadalmi vállalásaként 2023 nyarán hirdette meg a hazai felsőoktatásban egyedülálló, országos ösztöndíj- és tehetségprogramját Tiéd a holnap – a jövő kreatív tehetségeiért címmel. A program célja a szegénysorból érkező, vidéki középiskolások felkarolása, eljuttatásuk a sikeres felvételiig.

Az ország szinte minden részéből, összesen nyolcvanan jelentkeztek középiskolás diákok a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 'Tiéd a holnap - a jövő kreatív tehetségeiért' ösztöndíjprogramjára. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány és a MOME összefogásában megvalósuló kezdeményezés küldetése, hogy Magyarország legszegényebb régióiban élő tehetséges diákoknak is esélyt teremtsen a kreatívipari továbbtanulásra.

Megnyílt a jelentkezési felülete a CoDesign4Transitions (The Sustainable Transitions through Democratic Design Doctoral Network) programnak, melyben jelentős szerepet kapott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem is. A hét ország nyolc egyetemével közösen létrehozott interdiszciplináris doktori programba tizenhárom jelölt kerülhet be, akik közül egy Budapesten, a MOME-n kutathat majd három éven át.

Többek között Schleich Vilmos és tanítványainak az 1910-es évekből származó reliefje is a része annak a 114 tételből álló Kerámia és Üveg Archívumnak, amelyet egyetemünk az Iparművészeti Múzeum kerámia- és üveggyűjteményének ajándékozott 2023 decemberében Budapesten. A MOME Jövő öröksége programjának keretében átadott tárgyak várhatóan a múzeum rekonstrukciója után az állandó kiállításban kaphatnak majd helyet.

2024. augusztus 1-től Koós Pál formatervező művész, egyetemi tanár, a MOME általános rektorhelyettese, oktatás-fejlesztési műhelyének vezetője tölti be egyetemünk rektori pozícióját az intézmény fenntartója, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány döntése értelmében.

A MOME és a Neumann János Egyetem közös fejlesztésű járműve forradalmasíthatja a városi áruszállítást - Hidrogénnel és napenergiával működő járművet mutatott be a dubaji klímacsúcson a Moholy Nagy Művészeti Egyetem (MOME) és a Neumann János Egyetem. A két egyetem kollaborációjában készült három kerekű, multifunkcionális szállító járművet december 1-én láthatta először a nagyközönség az ENSZ COP28 klímacsúcson. A prototípus egyenesen a fejlesztők keze alól, a műhelyből utazott Dubajba.

Hogyan tanulhatunk a MOME-en tíz, vagy éppen húsz év múlva? Milyen képzésekkel, kurzusokkal maradhat az egyetem naprakész, és adhat hiteles válaszokat a jövő társadalmi, piaci és hallgatói igényeire? A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemért Alapítvány a modellváltás részeként kérte fel az egyetem közösségét, hogy dolgozza ki az intézmény új korszakához, nemzetközi ambícióihoz illeszkedő, 21. századi képzési modellt, azaz a "Jövő Egyeteme 2025-2045" programot. A MOME december eleji szenátusi ülésén a programot tartózkodás és ellenszavazat nélkül, százszázalékos szavazataránnyal biztosította támogatásáról az egyetem szenátusa - ilyen támogatottságú reformra még sosem volt példa az intézmény történetében.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121