Könyvtárunk átmeneti működése a koronavírus okozta helyzetben

SzóTudásTár

A Tinta Kiadó az intézményi bezárások miatt távoli hozzáférést biztosító kódot hozott létre a SzóTudásTár adatbázis eléréséhez. Az adatbázisban a Tinta Kiadó 11 nagyszótára (értelmező szótár, etimológiai szótár, idegen szavak szótára, szinonima szótár, ellentétes jelentésű szavak szótára, régi szavak szótára, magyarító szótár, rövidítések szótára, kiejtési szótár, szólás és közmondásszótár, összetételek listája) egy felületen érhető el.

JSTOR adatbázis

A járványhelyzetre való tekintettel a JSTOR adatbázis szolgáltatója távoli hozzáférést biztosító kódot hozott létre a MOME polgárai számára. Az összes adatbázis elérhető 2020. június 30-ig. A JSTOR teljes szövegű adatbázisban több más tudományterület mellett elsősorban társadalomtudományi folyóiratcikkek érhetők el. Az adatbázis főleg archív tartalmakat szolgáltat, a folyóiratok legfrissebb 2–5 évfolyama nem érhető el benne.

A hozzáférés az egyetem hallgatói, oktatói és kutatói számára biztosított, a belépő kódok a 2020. április 9-én megküldött MOME Belső Hírlevélben találhatók, vagy kérjük, azokat megkérni a konyvtar@mome.hu e-mail címen.

 

Általános tudnivalók

A jelenlegi járványügyi helyzetre való tekintettel a MOME Könyvtár bizonytalan ideig zárva tart. Kérünk benneteket, hogy figyeljétek a honlapunkat és Facebook oldalunkat a friss hírekért!  

Mivel ezen időszak alatt a kölcsönzés nem oldható meg biztonságosan, kollégáink arra törekszenek, hogy ezt a hiányt valamelyest pótolva, még inkább támogassák a digitális kommunikációt és információáramlást.

Honlapunk Hasznos linkek menüpontját, illetve a Könyvtár Diigo-szolgáltatását folyamatosan frissítjük olyan, bárhonnan, online elérhető szakirodalmak, adatbázisok, weboldalak linkjeivel, melyek hatékonyan segíthetik a hallgatók távoktatását.

Ingyenesen elérhető online tartalmak a következő időszakokban:

MeRSZ – Elérés beiratkozott olvasóink számára
        A belépéshez távoli elérést biztosító kód szükséges, mely az alábbi címen igényelhető: kabai@mome.hu
        A belépési kód érvényessége: 2020. április 30-ig
        A kódok használatának részletes leírása ezen a linken található. 

GALE Pop Culture Collection – Elérés beiratkozott olvasóink számára
        A tartalom eléréséhez az oldalon be kell írni az olvasói vonalkódot (diákigazolvány/olvasókártya száma)

Arcanum Digitális Tudománytár egy hónapon keresztül (április 16-ig) nyilvános lesz és ingyenesen hozzáférhető, a szolgáltató evvel a gesztussal könnyítve meg az otthoni tanulást, kutatást, munkavégzést
Ez alatt az időszak alatt az előfizetéssel nem rendelkező felhasználók tartalmakat letölteni nem tudnak, de egyszeri regisztrációval egy-egy oldal letöltésére lehetőség nyílik

Lehetőséget nyújtunk online beiratkozásra MOME hallgatók számára a könyvtár zárva tartása alatt, mely a konyvtar@mome.hu e-mail címre írva intézhető. 

A MOME Könyvtár által előfizetett többi adatbázis távoli elérésének megoldása folyamatban van az eduID szolgáltatáson keresztül. 

A könyvtár kollégái munkaidőben folyamatosan elérhetőek e-mail-en, Facebook-on, illetve a könyvtári honlap új chat-szolgáltatásán keresztül.

Amíg a helyzet engedi, ügyeletet tartunk a könyvtárban, nagyon indokolt esetben könyvrészlet cikk szkennelését korlátozott mennyiségben vállaljuk, kizárólag MOME-s hallgató, valamint MOME-s oktató számára.

A 2020. március 13. után lejáró, már kikölcsönzött könyvek kölcsönzési határidejét a zárvatartás időszakára meghosszabbítjuk, késedelmi díjat nem számítunk fel.

Fotó: Tiry Kati

Publikálva: 2020-03-19 19:30:00