Már zajlik az online kerttervezés és a képzeletbeli folyosófestés

Fotográfia

Most induló sorozatunkban hetente kérjük fel arra egy-egy munkatársunkat, hogy meséljen nekünk a karantén napjairól, ossza meg velünk tapasztalatait, élményeit, legyenek azok offline vagy online formában. Bakk Ági kollégánk és doktoranduszunk mesél az eddigi karatén-tapasztalatairól és ajánl nekünk érdekes digitális tartalmakat.

Azt gondoltam, hogy március 12-től végre teljes nyugalomban tudom tovább folytatni a disszertációm megírását. Eddig ez még nem (teljesen) történt meg. Ehelyett, mivel a számítógép lett a fő (és szinte egyedüli) inspirációs forrásom, csomó új dolgot fedeztem fel, tanultam meg; főképp más mindseteket próbáltam jobban megismerni, amelyek a későbbi tervezési folyamatokban is segíthetnek. Mindezt úgy, hogy közben beláttam, jelenleg nehéz elmélyülten figyelni, így inkább rapid, egymásra épülő modulokból álló cikk- és tanfolyam-tanegységeket alakítok ki magamnak, pl. 2 online megbeszélés közben, és ezeket próbálom is következetesen áttanulmányozni (így végre értelmet nyert a 60 nyitott böngészőtab és a Trelló egyszemélyes boardja). 

Ezek mellett viszont jobban megismertem a társasházi szomszédaimat a gangos megbeszéléseken és meg is alakítottuk a társasházunk Facebook-csoportotját, úgyhogy végre már az online kerttervezés és a képzeletbeli folyosófestés zajlik, reméljük ezt majd mihamarabb gyakorlatban is kipróbálhatjuk.

 

Megosztok veletek néhány olyan linket, amelyek az elmúlt hetekben kerültek nálam előtérbe, és hátha ti is találtok benne számotokra érdekeseket.

Hétvégi programajánló:  a következőket lehet például otthonról is meglátogatni. 
Mindjárt nyílik az első online múzeumi multiplayer művészéti kiállítás:

Emellett tervezgethetjük, hogy jövőben milyen távolságtartásra ösztönző köztéri jelek lennének a legalkalmasabbak a fizikai távolságtartás ösztönzésére. Ehhez a Quartz Iconography of Social Distancing című cikkéből inspirálódhatunk.

Ha többet foglalkozunk háziállataink lelki életével, akkor azon is elmélázhatunk, hogy nekik vajon miképpen alakul a lelki életük a privát szférájuk megszüntével (főleg mivel a kamerák szeme elől sem bújhatnak el): 

Ez a cikk amúgy a New York Times remek Artificial Intelligents: A Special Reports cikksorozata részeként készült.

Aki pedig inkább pakolgat és úgy hallgatna egy jó kis podcastet, ajánlhatjuk a lengyel designer házaspár, Aga and Łukasz Szóstek szórakoztató, személyes, izgalmas tervezőket bemutató podcast-sorozatát. Nekem főképp az utolsó évad a szívem csücske, mivel az a "magic" fogalmával foglalkozik, és a doktroi disszertációmba ez a fogalom fogja az egyik kulcsszerepet játszani.

 

A sorozat többi része:

Erdei Krisztina
Wunderlich Péter
Grőber Tibor

 

Publikálva: 2020-04-22 19:12:00

Hírek