Előrelátó: Mozaikok a jövőből | Mini sorozat a MOME és a Klasszik Rádió jóvoltából

December 2-án induló, négyrészes sorozat keretében a MOME munkatársai, doktoranduszai és diákjai hetente mesélnek a jövőről, a jövő kihívásairól a Klasszik Rádió műsorán. A szerdán, 8-9 közötti idősávban a hallgatók olyan témákkal találkozhatnak, mint a  jövőkutatás múltja, jelene és jövője, az étkezés jövője és az emberi test jövője, transzhumanizmus és a közösségi hálózatok jövője. Az első epizódban Bakk Ágnes beszél a jövőkutatásról.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem a jövő kihívásaira keresi a választ a design eszközeinek segítségével. Több különböző jövőkutatási és spekulatív design irányultságú oktatási KFI kurzus és designprojekt keretében keresik a választ, hogy miképpen lehetne felkészülni különböző jövőszcenáriókra és arra, hogy miképpen alakítja a technológiai fejlődés a társadalmunkat, identitásunkat, testképünket és akár étkezési szokásainkat.

A pandémia hosszú idő óta az emberiség első közös globális élménye. Mediatizáltáságát tekintve talán az első. Nem csak nézzük mások életét, hanem éljünk e helyzetben mindannyian együtt. Már tapasztaljuk, hogy mindent átalakít az életünkben, olykor viharos sebességgel. Olyan érézésünk van, mintha felgyorsulnának a "jövőbe vivő" folyamatok. Épp ezért, a Klasszik Reggeliben, a Klasszik rádió 92.1 reggeli kulturális ébresztőjében megpróbálunk tudatosan eszmélni abban a kérdésben, hogy mit hoz a jövő? Az Előrelátáshoz tudományos szakemberek segítségét kérjük egy olyan szellemi műhelyből, amely folyamatosan kerülnek ki élvonalbeli szakemberek. A 10 perces beszélgetések minden szerdán reggel 8-9 között kerülnek adásba az alábbiak szerint.

Témák

December 2. | A jövőkutatás múltja, jelenje és jövője: Bakk Ágnes (MOME IK, doktoranda)
December 9. | Az étkezés jövője: Szabó Éva (Grafika MA 1)
December 16. | Az emberi test jövője, transzhumanizmus: Schneider Ákos (MOME doktorjelölt, Elméleti Intézet)
December 23. | A közösségi hálózatok jövője: Bakk Ágnes (MOME IK)

 

Az első rész: A jövőkutatás múltja, jelenje és jövője Bakk Ágnessel (MOME IK) már itt hallgatható.

Második rész: Az étkezés jövője: Szabó Éva (Grafika MA)

 

Publikálva: 2020-12-04 10:30:00