Idén is lehet pályázni a Deák Erika Támogatásra

Designelmélet és Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgatóknak szól a pályázat.

Folytatódik a Deák Erika Galéria és a MOME együttműködése, melynek keretében a Deák Erika Galéria egy évre szóló támogatást biztosít egy, abban a tanévben diplomázó MOME-s Designelmélet vagy Design- és művészetmenedzsment mesterszakos hallgató számára. A pályázati úton elnyerhető 500.000 Ft.-os támogatás feltétele, hogy a hallgató a kortárs magyar képzőművészet valamilyen tematikájával foglalkozzon.

Deák Erika, a kortárs képzőművészeti galéria tulajdonosának kezdeményezésére az egyetem és a galéria között létrejött együttműködés keretében 5 éven át összesen 5 hallgató részesülhet a díjban. A Támogatás célja, hogy a MOME Elméleti Intézetének mesterszakos hallgatói közül minden évben egy olyan hallgatót támogasson tanulmányaiban, aki a diploma évében a kortárs képzőművészet területén végez elmélyült kutatómunkát, emellett segítse a hallgatók szakmai attitűdjének kialakítását, erősítését, és diplomamunkájuk kidolgozását. A díjazottat pályázat útján választják ki, a díj odaítéléséről pedig a szakok szakfelelősei döntenek.

Olyan pályaműveket várnak, amelyekből kiderül, hogy mi az a téma, irány, ami a hallgatót motiválja, és amivel várhatóan a diploma évében is foglalkozni szeretne majd. 

A támogatás feltétele, hogy 

  • A pályázó foglalkozzon a magyar kortársművészettel és annak lehetséges közvetítési formáival. 
  • A pályázat lehet kritikai, a művészeti piac szereplőinek elemzése vagy aktuálisan a járvány kapcsán megnyilvánuló képzőművészeti történések elemzése, melyben a pályázó önálló szakvéleményt formál, és a kortárs képzőművészethez kritikus/analitikus szemlélettel közelít. 
  • A pályázati anyag továbbá lehet egy csoportos kiállítás kurátori koncepciója, menedzsmenti terve, tartalomközvetítői palettája is. 

A Támogatás első, tavalyi díjazottja Viski Noémi volt, akinek kutatása az információs technológia környezeti hatásait vizsgálta, a hozzá kapcsolódó kiállítástervben pedig olyan munkák jelentek meg, amelyek a jelenünket és jövőnket érintő társadalmi és ökológiai problémákat vizsgálják, azokat kritikusan szemlélik, ezzel együtt pedig alternatív megoldásokat is felvázolnak.

A támogatással Deák Erika jövőbeli, fiatal kollégáit kívánja támogatni. “Mégpedig azért, hogy megérezhessék: bármilyen nagyot álmodhatnak, és bármilyen projektet létrehozhatnak, mert a tehetség utat tör majd magának, és előbb-utóbb valamilyen támogatást kap; vagy intellektuálisan, vagy anyagilag.” - mondta el a tavalyi átadón a galériatulajdonos, aki a hazai progresszív képzőművészetet jelentős szakmai tudással és odaadással képviseli, többek között Magyarósi Éva és Rédling Hanna, alumnák vagy Bullás József, Csató József, Szűcs Attila vagy Nemes Márton alkotói pályafutását segítve.

Beadási határidő: 2021. július 5.Részletes pályázati kiírás

 

Publikálva: 2021-06-01 14:11:00