Hírek & események

Az Elméleti Intézet Szimbólumok – Kapcsolatok – Világképek címmel konferenciát rendez Kapitány Ágnes egyetemi tanár, professor emerita köszöntésére 2023. december 7-én, 10 órától az Auditóriumban.

Fülöp József, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem rektorának köszöntőjével vehette át a 17. Moholy-Nagy-díjat Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője.

A MOME Doktori Iskolája tisztelettel meghívja Önt Szalai Veronika formatervező doktori védésére.

A MOME Doktori Iskola keretében működő Technicity Kutatócsoport Technicity Doktori Műhelykonferenciát rendez a 8. PhD Day keretében december 12-13-án.

A MOME Építészeti Intézet előadássorozata kiemelkedő hazai és nemzetközi építészeket, designereket és gondolkodókat mutat be, hogy betekintést nyújtsanak az épített környezettel foglalkozó munkásságukba. Legközelebb Stijn Colon, az iroda munkatársa, építész, a KU Leuven oktatóját köszönthetjük a sorozat meghívott előadójaként.

A Pilsenben rendezett CEE Animation Forum a régió kiemelt jelentőségű animációs szakmai pitchfóruma, ahol animációs szakemberek mutathatják be ötleteiket és bővíthetik networkjüket. A MOME Animáció szakos hallgatói évről évre jelen vannak az eseményen – idén Diószeghy Dániel és Nagy Zoé prezentálták diplomaprojektjeiket, mellettük pedig a szak egy külön előadással és kiállítással is jelentkezett.

Idén novemberben háromnapos program keretében a MOME hallgatói, oktatói és munkavállalói a Balaton-felvidéki Nemzeti Park (BfNPI) erdészmérnökei és természetvédelmi szakemberek támogatásával közösen ültették el az első MOME-erdőt a Zala vármegyei Garaboncon, összesen húszezer éger facsemetét. A MOME Zero program keretében az egyetem közössége öt hektáron, azaz mintegy tíz focipályányi területen dolgozott, dacolva az erős széllel és némi esővel rekordidő alatt ültetve el 20 000 fát.

Hogyan formálja a mesterséges intelligencia a design, az alkotás, és a kommunikáció jövőjét? A megkerülhetetlenné vált technológia a digitális világban egyre inkább befolyásolja, hogyan fogjuk fel és értelmezzük a körülöttünk lévő világot, milyen interakciók részeseivé válunk. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) most konferenciát rendez a témában, ahol hazai szaktekintélyeket szólaltat meg.

A Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (MOME) rendszeresen vetítik filmjeit, amelyek minden generációt képesek a filmvászon elé szögezni, hiszen a rendszerváltás előtti Magyarországról ezekből lehet hiteles képet alkotni. Gazdag Gyula filmrendező, forgatókönyvíró a University of California, Los Angeles (UCLA) Film, Televízió és Digitális Média Tanszékének emeritus professora, a Robert Redford alapította Sundance Filmmakers Lab művészeti vezetője, akit 2010-ben az Amerikai Egyesült Államok tíz legjobb filmtanára közé választottak. 2023-tól pedig Moholy-Nagy-díjas is, az elismerést iskolateremtő pedagógiai tevékenységéért veheti át november 30-án Fülöp József rektortól.

A következő rendkívüli FormaNorma eseményünk meghívott előadói Andrea Ruggiero és Jens Gijbels. Az előadásaik után ezúttal a Jens Gijbels vezette Future Design Studio kurzus záróeseményével folytatódik a program, valamint megtekinthető lesz a másodéves Forma MA évfolyam interaktív kiállítása is.

Párizs novemberben a fotográfia fellegvára, ekkor rendezik meg a Paris Photo-t, mely a világ legnagyobb fotográfiai eseménye. A sok tízezer helyi és nemzetközi érdeklődőt vonzó vásárral azonos időben a Concorde Atlantique nevű hajó ad helyet a Polycopies nevű, kifejezetten a fotókönyvekre fókuszáló vásárnak. A Fotográfia szak 2023 november 8-12 között először vett részt saját standdal a Polycopies-on.

November 29-én különleges párosításnak lehetünk tanúi a MOME Gond-űzőben: az egyetem Global Voices kezdeményezésében meghívott Martin Hanczyc és a Disegno felkérésére érkező Joana Meroz egymás után mesélnek szakterületeikről és azok legfrissebb eredményeiről.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121