A Budapest Design Week-en mutatkozott be MOME mesterszakos diplomaprojektjeinek legjava

Date:
A Best of MOME ‘23 eseményen a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem idei mesterszakos diplomaprojektjeinek legjobbjaival találkozhatott a nagyközönség október 14-én a Kastner Kommunityben, ahol megismerhette a legfiatalabb designer generációt foglalkoztató kérdéseket, problémákat és az azokra adott különféle tervezői válaszokat.

A közösségi eseményen résztvevőknek betekintése nyílt a MOME tizenegy legkiemelkedőbb mesterszakos projektjébe, a design, az elmélet, az építőművészet és a média területeiről egyaránt. A friss diplomás hallgatók prezentációban mutatták be munkáikat, majd egy kerekasztal-beszélgetés keretében mesélték el, milyen élményekben és projektekben volt részük a diplomaévük után. 
 

Az estét kötetlen networking esemény zárta, ahol a résztvevők az alumnival és a MOME hallgatóival-oktatóival is beszélgethettek. 

Ismerd meg a 11 legjobb diplomamunkát, melyekben a legfiatalabb designer generációt foglalkoztató kérdéseket, problémákat és az azokra adott különféle tervezői válaszokat ismerhetjük meg:

 

Divat- és textiltervezés MA – Kiss Lúcia Beatrix

Kiss Lúcia Beatrix kísérleti kiegészítőkollekciójának célja a saját tervezői hitvallásának megfogalmazása: a digitális és a hagyományos kézműves technikák ötvözésének fontossága. Címként az angol technology és craft szavak összevonásával a Technocraftism elnevezést adta a kollekciónak, a két szó kiválasztott betűinek alapelemként való felhasználásával pedig létrejött a darabok struktúra- és formavilágát alakító metódus. 

 
Ékszertervezés és fémművesség MA – Jeney Judit  

Jeney Judit mestermunkájában a haj megőrzésének hagyományait gondolta újra, miközben lehetőséget kínált a hajszálak mély jelentéseinek megőrzésére. A létrehozott tárgyak segítik az érzelmi jelentőség megtartását, az emberi kapcsolatok és kötődések kifejezését. Egyedi és személyre szabott darabok, amelyek értékes emlékeket őriznek meg. 

 
Formatervező művész MA – Kisgyörgy Balázs   

Van új a pad alatt című munkájában Kisgyörgy Balázs a széles körben ismert „városligeti" pad alkotóelemeit felhasználva tervezett kísérleti tárgykollekciót. Új, meghökkentő, vicces vagy abszurd variációt készített, így fordulva kritikusan az újdonság kereséséhez és magához a tervezéshez.  

 
Designelmélet MA – Kuthi Angelika  

Kiállítóterek lehetőségei egy művészeti és design egyetemen című szakdolgozatában Kuthi Angelika a művészeti és design egyetemek saját kiállítási tereit, kiállítási lehetőségeit vizsgálta, fókuszba helyezve a diákok igényeit, valamint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösségét és a megújult zugligeti kampuszát.  

 

Design- és művészetmenedzsment MA – Nagy Zsófia  

Nagy Zsófia gyakorlatai során átfogó képet kapott a magyar filmipar működéséről a forgatókönyvfejlesztéstől a forgalmazásig. Interjú-alapú kutatásában annak járt utána, hogy milyen megítélésben részesülnek azok a kreatív szakemberek, akik a filmalkotásról kulturális termékként gondolkodnak és mind a piac, mind a művészeti szcéna mélyreható ismeretével rendelkeznek.  

 
Design- és vizuálisművészet-tanár MA – Sulics Anett  

Tanítási gyakorlata alatt, Sulics Anettnek lehetősége nyílt megismerni egy fővárosi és egy nógrádi község 7.- 8. osztályos diákjainak mindennapjait. Megfigyelése szerint a nemi sztereotípiáknak hatása van a gyerekek pályaválasztására – ennek a felvetésnek járt utána szakdolgozatában.  

 

Építőművész MA – Laki Ábel  

Laki Ábel dipomamunkája a mostanában egyre inkább divatossá váló vidékfejlesztést választotta fő témájának, ugyanakkor “trendiségnek” nyoma sincs projektjében. Ábel nemcsak szociális érzékenységgel és pragmatikus kimértséggel közelített témájához, hanem a szó szoros értelmében alárendelte alkotói identitását egy valódi építészeti helyzetnek. A 78. számú vasútvonal revitalizációja c. mestermunkája, amely a MOME rektori díját nyerte el, szól a vidékről és városról, lehetőségekről és problémákról, tervekről és szorongásokról is.  

 
Animáció MA – Tudisco Júlia  

Tudisco Júlia mestermiunkája A madár gyermekei egy fiktív mitologikus történet bolygónk születéséről és haláláról. A film két naiv istengyerek szemén keresztül mutatja be a Földön történő dolgokat. Egyikőjük egy kicsit vad, lelkes lány, aki a teremtés erejét hordozza, a másik pedig egy kedves, szelíd, szorongó kisfiú, aki a pusztítás képességével rendelkezik. Köztük nem küzdelem folyik, kapcsolatuk két egyenrangú fél közös játéka, harmóniájuk felfedezése, megteremtése. Közös életük addig működni is látszik, amíg egy új tényező nem lép a történetbe: az emberi faj. 

 
Fotográfia MA – Csenki Bianka  

Csenki Bianka Réka mestermunkája, az Ich bin bei Jules személyes indíttatású projekt egy férfi – aki egyben férj és családapa – életről és szexualitásról alkotott ideológiájáról, amit a megrendezett és a dokumentarista fotográfia eszközeivel készített el. Célja, hogy megvizsgáljon egy alternatív párkapcsolati modellt, ennek hatását a családra, illetve, hogy megértse azt a patriarchális gondolkodásmódot, amit Jules sok más férfihoz hasonlóan képvisel. 

 
Média design MA – Varga Viktor  

Varga Viktor Média Design MA alumnusunk Beep-boop című mestermunkája több okból is rendhagyó: 100 óra gépi tanulás, 14 500 felhasználó részvételével, optimalizálás, mesterséges intelligencia, művészet – és egy jó adag irónia. Egy figyelemért kalimpáló, nyeklő-nyakló, ad hoc szerkezetet látunk, amit nehéz első ránézésre értelmezni. Ehhez képest a MOME idei diplomázói közül Viktor egyike lett annak a négy alkotónak, akit rektori díjjal tüntettek ki. 

 
Tervezőgrafika MA - Pilbák Petra 

Véget nem érő, hírfolyam pörgetés helyett transzmediális történetmesélés - így foglalható össze Pilbák Petra tervezőgrafika MA alumnánk mestermunkájának lényege. Petra transzmediális történetmesélésének kísérleti jellege abban rejlik, hogy a hagyományos és a digitális olvasási módokat egyesíti, továbbá interaktív elemekkel gazdagítja. Habár a projekt konceptuális, az alkotó deklarált célja – egy esetleges kiadással – nem az olvasás vagy a választott regény népszerűsítése lenne, hanem az olyan olvasók megszólítása, akik elvesztették a kapcsolatot az olvasással. 

More news

A MOME Campusán mutatták be legkülönlegesebb alkotásaikat

A MOME Animáció szak szervezésében médiaművészek és táncművészek reflektáltak arra, hogyan formálja át a technológia a magánéletünket, társadalmi és fizikai létünket.

Miközben új háborúk törnek ki, fajok pusztulnak el, a bolygó felmelegszik, gleccserek olvadnak, erdők tűnnek el, az emberiséget pedig lassan a tömeges kihalás fenyegeti. Személyesen figyelhetjük meg, ahogy az évmilliók alatt kialakult természetes környezet az elmúlt kétszáz év hatására teljesen átalakul. Hogyan reagálhat a fotográfia és a vizuális művészetek a több fronton jelentkező válságra? Erről tartott előadást 2024 tavaszi félévében, április 2- 5 között Krzysztof Candrowicz interdiszciplináris kurátor, szociológus, kutató és aktivista, a Photography MA szak vendége.
Member of the European
Network of
Innovative
Higher Education Institutions
9 Zugligeti St,
Budapest, 1121